Közgyűlés

2024.02.29. 18:28

Elfogadták Veszprém 2024-es költségvetését

Csütörtökön elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését, 2024-ben 43,5 milliárd forintból gazdálkodhat Veszprém.

Juhász-Léhi István

- Szeretnénk továbbvinni azt a lendületet, dinamizmust, ami az elmúlt éveket jellemezte - nyilatkozta Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere. - Ezt garantálja ez a költségvetés. Magas szintű közszolgáltatásokat tudunk biztosítani a veszprémieknek, de jut bőven forrás arra, hogy a meglévő infrastruktúrán javítsunk.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Porga Gyula hangsúlyozta, fontos, hogy ne csak szavakban becsüljék meg azok munkáját, akik a közszolgálatban dolgoznak, ezért volt a 15 százalékos béremelés. Új elem az albérleti támogatás, mely azoknak a fiataloknak szól, akik önálló életet szeretnének kezdeni a városban. 

Kiemelte, saját bevételekből kell működtetni, fejleszteni a várost. A kétharmadnyi működés, egyharmadnyi fejlesztés arány erős költségvetést és jó jövőt alapoz meg Veszprémben. Fontos eleme a költségvetésnek a 3 millió forintos képviselői keret. - A lakosság véleményét a városatyák képviselik a közgyűlésben. Minden képviselő fogadóórákat, utcafórumokat tart, bármelyik képviselő elérhető - fogalmazott Porga Gyula.

A költségvetés garantálja, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is pezsgő kulturális életet tapasztaljanak a veszprémiek.

A március elején induló Veszprém kártyáról elmondta, nagy az érdeklődés a szolgáltatásra. Akkor van értelme egy ilyen identitást erősítő eszköznek, ha olyan jelentős kedvezményeket tud adni az önkormányzat, ami anyagi megtakarítást jelent a veszprémieknek. Első körben a városi közszolgáltatások, közösségi közlekedés, parkolás, a Veszprémi állatkert lesz fókuszban.

A polgármester kérdésre válaszolva beszélt a Kiskuti csárdáról is: a létesítmény működtetésére hosszú távon keresnek üzemeltetőt. Elmondta, sokan óvták őket, miszerint a megújult épületeknek a hosszú távú fenntarthatósága nehezen lesz biztosított, de hiszik, hogy olyan vállalkozóhoz kerül, aki látja a stabil működés lehetőségeit. Az önkormányzatnak nem kell a fenntartási költségekhez hozzájárulni, és még bérleti díjat is kap a város. 

Pálinkás Roland (Fidesz-KDNP) frakcióvezető elmondta, biztos lábakon álló, jól átgondolt költségvetés az idei. 

- Olyan stratégiák mentén kialakított következetes költségvetés az idei büdzsé, ami  jó alapot ad az évnek - mutatott rá. - A "veszprémiek éve" szlogent szoktuk használni, ami nem alaptalan. A tavaly lezajlott Európa Kulturális Fővárosa program magas mérce volt, de az idén sem esik vissza a városi szolgáltatások minősége. 

Katanics Sándor ellenzéki frakcióvezető tartózkodott a város költségvetésének megszavazásakor, amit 11 igennel, 1 nemmel és 5 tartózkodás mellett fogadott el a közgyűlés. Hogy miért, arra így válaszolt: - Gyulafirátót és Kádárta városrészek önkormányzati képviselője vagyok, meggyőződésem, ha az ott élők szavazhattak volna, ők is tartózkodtak volna - mondta. Hozzátette, az iparűzési adók 28 százalékát a kis és középvállalkozások fizetik Veszprémben, ám szerinte ezekre a vállalkozásokra a város nem figyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában