Polgármester

2024.02.23. 07:00

Fabó Péter, Balatonalmádi közösségépítő embere

Szívügyem Balatonalmádi, ahol az összetartó közösség igénye szerint és velük együtt szeretném megvalósítani a további fejlesztéseket, hangsúlyozta Fabó Péter, Balatonalmádi másfél éve hivatalban lévő polgármestere.

Kovács Erika

Forrás: önkormányzat/Mészáros István

Az 53 éves Fabó Péter több mint harminc éve él Balatonalmádiban családjával, igazi lokálpatrióta. Feleségével 27 éve házasok, két felnőtt leányuk már saját útját járja. Pályáját a rendszerváltáskor vállalkozóként kezdte, Balatonalmádiból építette fel reklám- és  rendezvényfejlesztő cégét, melynek vezetésétől a polgármesteri poszt elnyerésekor vett búcsút.

Forrás: önkormányzat/Mészáros István

Hogyan tekint vissza a kezdetekre, az elmúlt évtizedekre?

– Sok tapasztalatot adó, mozgalmas évtizedek vannak mögöttünk. A kilencvenes években, 21 évesen ismerkedtem meg a cégek világával. Szerettem volna egy jól működő vállalkozást létrehozni a szolgáltatói szektorban, így 33 évesen megalapítottam a Berill Reklámstúdió Kft-t. Köszönettel tartozom feleségemnek, aki akkor és ma is mindenben támogat. 

Mi vezette a rendezvényszervezéshez?

– Huszonéves koromban rengeteg reklámtáblát és üzletdekorációt készítettem, majd folyamatosan bővült az ügyfélkör és a vállalkozás. Az elmúlt 19 évben, amellett, hogy feleségemmel felneveltünk két gyermeket, munkatársaimmal, barátaimmal létrehoztunk egy olyan céget, mely meghatározó a régió fesztiválszektorában. Örömmel gondolok sikereinkre, melyekkel emberek százezreit juttattuk maradandó élményekhez.

A 2019-es önkormányzati választásokon képviselő-jelöltként indult. Miért döntött így?

– A Fidesz balatonalmádi csoportja felkért, hogy vegyek részt az önkormányzati választáson. Balatonalmádi a szívügyem, ezért megtisztelő volt a felkérés. Akkor és ma is így gondolom, hogy korábbi tapasztalataimmal városunk fejlődését szolgálhatom. Köszönöm, hogy így gondolták a vörösberényi, a káptalanfüredi, az almádifürdői és a budatavai polgárok is, és képviselőjükké választottak. 

Megnyerte 2022-ben az időközi polgármester-választást. Mi történt azóta?

– Csaknem három év képviselői munka után, rálátva a városháza feladataira, úgy éreztem, többet is tudok tenni szeretett városunkért. Az időközi választáson az emberek ismét megtiszteltek bizalmukkal, polgármesterré választottak. Ekkor a törvényi előírásoknak megfelelően megváltam ügyvezetői pozíciómtól. Azóta minden időmet, energiámat a városnak szentelem, és a polgármesteri javadalmazásomon felül vállalok részt a közösségi feladatokból. Legfőbb célkitűzésem volt az átlátható, takarékos, fejlesztő önkormányzat kialakítása, melyet munkatársaimmal megvalósítottunk. Emellett – a költségvetés stabilizálása után – kormányzati támogatással az utóbbi tíz év legjelentősebb közútrekonstrukcióját és közlekedésbiztonsági fejlesztését valósítottuk meg. A turizmus átszervezésével és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) projekt támogatásával emeltük a város nyári programkínálatának színvonalát, minőségi fesztiválokkal növeltük a vendégéjszakák számát. Tavaly ősszel tízállomásos városfejlesztési fórumsorozatot indítottunk, ahol a helybeliek bemutatták elképzeléseiket városunk jövőjéről. 

A hírek szerint többen kifogásolják  a már említett kft. részvételét a VEB 2023 EKF pályázatain. Mi a véleménye erről? 

– Polgármesterré választásom előtt, 2022-ben közbeszerzési eljáráson nyert a cég, egy másik vállalkozással együtt. Megválasztásom és ügyvezetői tisztségemről történt lemondásom után további négy EKF-pályázaton volt sikeres, szintén másodmagával. Tizenkilenc éves kitartó munkánk eredménye, hogy a cég méltónak bizonyult arra, hogy Európa legrangosabb kulturális rendezvénysorozatának egyik lebonyolító partnere legyen, eleget téve a szigorú szakmai követelményeknek. Uniós jogi normák szerint, minden részletre kiterjedő, köznyilvános eljárásban került sor a kiválasztásra, mindenki számára átláható és ellenőrizhető módon.

Friss hír, hogy a Fidesz balatonalmádi szervezete a napokban elsöprő többséggel jelölte önt polgármesternek és választotta meg a képviselőjelölteket. Milyen terveik vannak az idei választás kapcsán?

– Megtisztelő, hogy ismét elnyerhettem a városi Fidesz-csoport bizalmát, a képviselőjelöltekkel együtt. Mindenki a városért elkötelezett, köztiszteletben álló közösségi ember, aki szolgálatnak tekinti munkáját. Lelkesít a feladat, hogy a képviselőjelöltekkel és a város polgáraival közösen dolgozhatunk a békebeli Almádi életre hívásáért. Célunk, hogy sokszínű vonzerőnket megerősítve járuljunk hozzá az itt élők nyugodt gyarapodásához és az idelátogatók tartalmas feltöltődéséhez.

Önről azt tudni, hogy a csapatmunkában hisz. 

– Így igaz. Szívügyem Balatonalmádi, ahol a közösség igénye szerint és velük együtt szeretném megvalósítani a további fejlesztéseket. Reformátusként, apaként, férjként, polgármesterként vallom, hogy életünknek tartalmat a szeretet, a közös célok és a közösségi munka adhat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában