Komplex hálózat

2024.02.25. 15:30

Fejlesztik a Marcal völgye–Somló térsége kerékpáros úthálózatot

A Marcal völgye–Somló térsége kerékpáros úthálózatfejlesztés a Balaton-felvidéken projekt egy olyan országos jelentőségű, hiánypótló, aktív turisztikai fejlesztés, amelynek legfőbb célja, hogy a kerékpáros turizmus eszközrendszerével a Marcal-medencén keresztül összekösse a Balatont a Somlóval és közvetetten a Bakonnyal is.

Tóth B. Zsuzsa

Az összefüggő kerékpáros útvonalhálózat-fejlesztés az ahhoz kapcsolódó kerékpáros attrakciók fejlesztésén keresztül kiterjessze a Balaton északi partja és a 77-es út vonalában már rendelkezésre álló, kitáblázott, jól működő és népszerű kerékpáros úthálózatot és az általa nyújtott lehetőségeket, infrastruktúrát a Somló és Bakony déli lejtői felé a 8-as főútig. 

Family riding bicycle
A tervezett fejlesztés és előbb említett kapcsolódásai révén létrejön az ország legnagyobb kiterjedésű, komplex kerékpár-turisztikai hálózata Illusztráció: GettyImages

A tervezett útvonalhálózat Lesencetomajnál kapcsolódik a Balaton-felvidéki kitáblázott, kerékpáros turisztikai hálózathoz, legészakibb pontján, a Somló hegynél pedig a Gemara–Somló kerékpáros úthálózathoz, továbbá Nyirádnál a tervezett Bakony déli kapuja kerékpáros turisztikai projekten keresztül közvetetten a tervezett, megyei Magas-Bakony kerékpáros hálózathoz is. Lényegében a meglévő úthálózat organikus továbbfejlesztéseként a Balatoni Bringakör északi szakaszaira felfűzött körtúracsomag, amelyen belül rövidebb körtúrákat is kialakítanak, mindig egy-egy jelentősebb településről indítva és oda visszaérkeztetve. A fejlesztendő útvonalhálózat kijelölésénél ugyanis minimumkritériumként szerepelt, hogy trekking-, grave-l és MTB-kerékpárral mindenhol végigjárható legyen, hiszen az alapvető cél egy olyan kerékpáros túraútvonal létrehozása volt, amely a kerékpáros csillagtúrázásra és hosszabb túrák teljesítésére egyaránt alkalmas. A tervezett fejlesztés és előbb említett kapcsolódásai révén létrejön az ország legnagyobb kiterjedésű, komplex kerékpár-turisztikai hálózata.

A fejlesztés országos jelentősége abban áll, hogy a Marcal-medencén keresztül összekapcsolja a Balaton-felvidéket behálózó, már rendelkezésre álló kerékpáros útvonalakat, turisztikai lehetőségeket és infrastruktúrát a Bakony déli lejtőivel és a Somló vidékével, annak attrakcióival, kiváló minőségű erdészeti úthálózatával, továbbá az aktív turizmus többi ágazataival, biztosítva a folytonosságot és az egységes úthálózati és szolgáltatói koncepciót. Vagyis a térségben már létező és népszerű turisztikai kínálathoz kapcsolódva az útvonalhálózat-fejlesztés révén új kínálatként kipótolja a még hiányzó térségi szolgáltatási portfóliót, az egész régió turisztikai vonzerejét komplexen növelve. A fejlesztéssel megvalósul a térségben már létező bor-, gasztro- és egészségturisztikai lehetőségek jobb kihasználása, a turisztikai ágazat térségi gazdasági szerepe nő, a turisztikai szereplők közötti együttműködés erősödik.  

A térség fejlesztésével kapcsolatban alapvető cél, hogy a meglévő turisztikai attrakciókhoz kapcsolódó, illetve turisztikai vonzerőket, desztinációkat hálózatos jelleggel összekötő, jó minőségű kerékpározható útvonalak kialakításával a Marcal völgye és a Somló legfőbb vonzerejét jelentő turisztikai potenciálja a jelenleginél hatékonyabban hasznosuljon. A turisztikai termékcsomagban a fejlesztett útvonalhálózathoz kapcsolódóan új kerékpáros útvonalhálózatot jelölnek ki, megfelelően kitáblázott útvonalszakaszok készülnek, több helyen helyreállított, stabilizált útburkolat készül. Jól felszerelt kerékpáros és gyalogos pihenőket, esőbeállókat, zárható kerékpártárolókat létesítenek, kerékpártámaszokat és szervizoszlopokat, e-bike-töltő helyeket telepítenek, térképeket helyeznek el. Wifi-pontok és telefontöltési lehetőségek telepítése, továbbá készségfejlesztő kerékpáros játszóterek építése, digitális és papíralapú térképek fejlesztése szerepel a tervek között. A már létező, jól működő, népszerű kerékpáros-turisztikai applikációkhoz kapcsolódva kiegészül azok tartalma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában