Folyamatosan dolgoznak

2024.02.23. 08:00

Figyelem! Itt lesznek burkolatfelújítási munkák Veszprém vármegyében

Veszprém vármegye kezelésünkben lévő 1665 kilométeres országos közúthálózatán a téli üzemeltetési időszak kezdete, azaz tavaly november 1. óta a napi üzemeltetési tevékenységünk részeként végzett burkolatjavítási munkák során 318,6 tonna hidegaszfaltot dolgoztak be szakembereink, erről is tájékoztatott a Napló és a veol.hu érdeklődésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Juhász-Léhi István

Kiderült, az időjárási lehetőségekhez mérten folyamatosan és ütemezetten végzik a szükséges helyszíneken a burkolatjavítási munkákat egész évben. Legközelebb tervezetten csütörtökön végez a pápai mérnökségük javítási munkát a 83-as főúton. A balesetveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő burkolathibákat az észlelés, bejelentés után azonnal javítják. 

Teamwork on road construction
Pécsi Norbert Sándor szerint a melegaszfaltos technológia jóval tartósabb Illusztráció: GettyImages

– Amennyiben egy, a forgalomra veszélyes burkolathibát nem tudunk egyből javítani, ideiglenesen táblázással jelezzük azt a közlekedők felé. A téli hónapokban alapvetően ideiglenes jelleggel, hidegaszfalttal tudunk dolgozni, mivel a melegaszfalt-keverő telepek zárva tartanak. A hidegaszfalt úgynevezett utántömörödő anyag, amely az utakon közlekedő járművek bedolgozóhatásának köszönhetően tömörödik be a burkolatba – derült ki.

Pécsi Norbert Sándor szerint a melegaszfaltos technológia jóval tartósabb, melyet azonban csak tavasztól őszig tudnak alkalmazni, mivel a melegaszfaltot egy meghatározott hőmérsékleten kell tartani ahhoz, hogy bedolgozható legyen, ez pedig a téli időszakban nehezen kivitelezhető még melegítőkonténerekkel együtt is. A legtöbb burkolathiba a téli időszakban keletkezik, főleg csapadékos és változékony időjárás esetén. Tehát a javítási munkákkal folyamatosan haladnak, de ilyen időszakban újabb és újabb burkolathibák alakulhatnak ki. 

– Ahogy az időjárás engedi, vagyis csapadékmentes időben és nulla fok feletti tartós hőmérséklet esetén továbbra is ütemezetten végezzük a javítási munkákat, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a biztonságos közlekedés feltételeit biztosíthassuk – folytatta.

A burkolatjavítási munkákon túl Veszprém vármegyében idén az alábbi szakaszokon várható burkolatfelújítás a Magyar falu program keretein belül:

7219-es számú, Alsóörs–Veszprém összekötő út 5+260 – 9+860 km-szelvények között (Felsőörs–Meggyespuszta);

8213-as számú, Várpalota–Szápár összekötő út 4+860 – 6+360 km-szelvények között (Várpalota–Királyszállás);

7315-ös számú, Padragkút–Nyirád összekötő út 1+650 – 2+325 km-szelvények között (Halimba);

8301-es számú, Zirc–Bakonybél–Nagygyimót összekötő út 1+000 – 4+700 km-szelvények között (Zirc–Zirc-Akli).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában