Megoldják a konfliktusokat

2024.02.29. 10:00

Gazdák, kutyák, készüljetek! Hamarosan elkészülnek a futtatók Veszprémben

Két kutyafuttató helyet létesítenek Veszprémben március folyamán, az egyiket a Cserepes parkban, a másikat pedig a Jutasi úti lakótelepen, a Görgey utcában. Az előbbi helyszínen tartott sajtótájékoztatót Kovács Áron önkormányzati képviselő február 28-án.

Benkő Péter

A létesítés indoka a rendszeres konfliktusforrások az érintett lakóövezetekben. A kutyákat póráz nélkül sétáltatják gazdáik, ami – túl azon, hogy szabálytalan – veszélyforrást is jelent. Az ebek rátámadhatnak gyerekekre, felnőttekre, összeveszhetnek más kutyákkal. Így mindkét fél érdekeit figyelembe véve döntöttek a kialakításról. A leendő futtatókban az ebeket szabadon engedhetik a gazdák, azok tudnak futni és játszani.

Kovács Áron mutatja a kutyafuttató leendő helyét
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– A Mester utcai helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy közel van a társasházakhoz, de még sincs túl közel a családi házakhoz. A felszín alatti közművek miatt ezen a területen más fejlesztésre nincs lehetőség, korábban ezért sem ültették be fákkal teljesen a területet, így az építkezés nem fog járni fakivágással, s részben árnyékos lesz, s várhatóan napvitorlákat is felszerelnek – mondta el a képviselő, hozzátéve, többször megkeresték már ilyen igénnyel, s a Mester utcában ideális területre találtak. A futtatónak lesz egy kötelezően betartandó házirendje. Kovács Áron azt kéri a gazdáktól, póráz nélkül a futtatók megépítése előtt se sétáltassák kutyájukat.

– A helyszínt kerítéssel zárjuk körbe, öt kis kapuval, és közkifolyó ivókutat is kialakítunk mérővel ellátott vízellátással. Mindkét helyszínt esőbeállóval, kerékpártárolókkal, padokkal, kommunális hulladékgyűjtőkkel, kutyaürülék-gyűjtőkkel, kutyavécékkel tesszük a célnak megfelelő használatra alkalmassá, és számtalan kutyás játszóeszközt fogunk kihelyezni. Lesz például ugróakadály, karikaakadály, alagút, libikóka, gyakorlóasztalok és szlalomoszlopok – és még egyéb eszközök – tájékoztatott a képviselő, aki lapunk kérdésére elmondta azt is, a Mester utcai terület nem egészen téglalap alakú, nagysága 1620 négyzetméter, a futtatók költsége pedig egyenként húszmillió forint lesz, melyet még a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program nyújtotta forrásból biztosítanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában