Rengeteg javaslat érkezett kérdésünkre

2024.02.29. 14:00

Hova tennének traffiboxot olvasóink?

Mintegy kétszáz traffibox lassítja a közlekedőket országszerte, közülük a Veszprém vármegyében is jó néhánnyal találkozhatunk.

Szijártó János

Az autósokat ma már egyre több helyen lassító traffibox Veszprém vármegye útjain is feltűnik. Erről adtunk hírt olvasóinknak pár napja, majd az iránt érdeklődtünk, hogy ki hova tenne sebességmérő készüléket. Facebook-oldalunkon feltett kérdésünkre rengeteg válasz (köztük sok egyéni vélemény) érkezett 24 óra alatt, ezekből válogattunk.

Ajka: Fő utca, Korányi Frigyes utca, Szent István út, Fekete István utca, Béke utca, Gyár utca, Ajka-Bakonygyepes devecseri elágazó, Ajka-Tósokberénd Kolontár felé vezető szakasza, Ajka-Padragkút. Badacsonytördemicen a Tüzépnél, Bakonybéltől Pápa irányába, ahol olvasónk szerint a motorosok kora tavasztól késő őszig versenypályának használják az utat. Balatonakaliban a 71-es úton a helységnévtáblánál és a Dörgicsei utcában. Balatonalmádiban a József Attila útra a strandátjáró és a Verseny utcai elágazó közé szeretnének traffiboxot, míg Balatonszőlősön a Fő utcára. Balatonudvariban a Vászolyi útra, Berhidára, Csetényben a falu két mindkét végére és egyet a központba. Csopakon a Veszprémi úthoz, mivel olvasónk szerint körforgalom előtt és után is száguldoznak.

Csopakon a Füredi útra és a 73-asra kellene traffibox, Csóton a Kossuth és Rákóczi utcába. Devecserben a 8-as főútra érkezett javaslat, és a 8-as Veszprém és Székesfehérvár közötti szakaszára is. Eplény Zirc felőli végére, Felsőörsön az óvodához vezető főútvonal, Gyulafirátóton a 82-es Veszprém felőli része, Halimba, majd Hárskút, Lókút. Utóbbinál azt írta olvasónk, hogy katasztrofális, sőt életveszélyes az út minősége a megengedett sebességhatár felett, szerinte a sebességkorlátozó tábla nem hatásos. Iszkáz, József Attila utcában „brutális" közlekedésről kommentelt egy ott élő.

További javaslatok: Kamondra a Fő utca, Kup, Küngös, Kossuth Lajos utca, Márkón a Petőfi utca és a Vasút utca kereszteződése, Mencshely, Balaton utca, Nagyesztergár, Nagygyimót, Nagyvázsony, 77-es út és Kossuth utca,  Noszlop Szabadság utca, Nyirád főutca, Óbudavár, Öskü főutca, Pápa-Kéttornyúlak, Peremarton-gyártelep főút, Pula Kis utca, Major utca kereszteződése, Sümeg Mihályfai, József Attila, Petőfi utca, valamint Sümeg és Nyirád közötti út. Szentantalfán a falu közepére, Szigligetre, a 71-es út mellé. Itt ugyanis olvasónk szerint Badacsonytól Balatonedericsig gyorsulási versenypályaként használják az utat a közlekedők. Tótvázsony Magyar utca, település eleje és vége tábla és a Tótvázsony–Nagyvázsony közti hosszú egyenesbe (ez is rendszeres gyorsulási szakasz a kommentelő szerint) és Tüskevárra. Ugodra a Petőfi utcába javasol olvasónk traffiboxot, illetve Ukk belterülete, Várpalota elkerülő útja szerepel a kívánságlistán.

Veszprémben a Jókai Mór, a József Attila, Munkácsy Mihály, a Vilonyai, a Csillag, a Kádártai út, a Március 15., az Egyetem, a Haszkovó, a Jutasi, az Aradi vértanúk utakra, utcákra kérnének traffiboxot, valamint a Házgyári  és Henger utca kereszteződéséhez, és a Veszprémből Felsőörs felé vezető szakaszra, Szabadságpuszta előtt. A Füredi úti benzinkút–körforgalom közötti szakaszra szintén, továbbá Veszprémfajsz, Vilonya park, Zirc-Akli és Zirc-Kardosrét szerepel a javaslatok között.

Rengeteg javaslat érkezett olvasóinktól a trafibox elhelyezésére vonatkozó kérdésünkre, amelyekből leszűrhető, hogy van igény az eszközökre
Rengeteg javaslat érkezett olvasóinktól a traffibox elhelyezésére vonatkozó kérdésünkre, amelyekből leszűrhető, hogy van igény az eszközökre
Fotó: Szijártó János / Napló


Természetesen akadnak bőven akik iróniával közelítették meg a témát, és a kérdésre, hogy hova tennének traffiboxot, olyan válaszokat írtak, hogy minden sarokra, sehova, erdőbe, polcra, minden stoptáblához, elektronikaihulladék-feldolgozó helyre, szeméttelepre, kukába, Holdra, sőt, egy bátor kommentelő egy bizonyos saját testrészét jelölte meg. Többen véleményt is írtak, van olyan, aki a közutasoknak adna hordozható traffiboxot, míg más úgy gondolja, hogy csak a pénz beszedése a cél, nem pedig a szabályok betartatása. Többen vannak, akik a lassan hajtókat szankcionálnák. Egyik olvasónk a 77-es út nemesvámosi szakaszán lévő 70-es korlátozó táblára hívja fel a figyelmet, mivel szerinte azt figyelmen kívül hagyják a közlekedők, ezért bekanyarodni Nemesvámosra Veszprém felől szinte lehetetlen, és történt már itt a gyorshajtók miatt halálos baleset is. 

Egy másik kommentelő azt írja, hogy oda kell traffiboxot tenni, ahol annak van értelme, például olyan helyekre, ahol a gyorshajtásnak betudhatóan történnek balesetek. Ezzel párhuzamosan kivágná az összes fát az utak közvetlen közeléből, és távolabb ültetne fiatal csemetéket. Szintén kivágná az összes 30-as meg 60-as sebességkorlátozó táblát, amik szerinte csak arra jók, hogy a „bokor mögül" levadásszák a fekete Suzukiból meg szürke Octaviákból a közlekedőket, ahelyett hogy az utakon lévő hibák kijavításával biztosítanák a normális közlekedés lehetőségét. „Ám száz szónak is egy a vége: ha nem tudunk civilizáltan közlekedni, akkor minden hiábavaló!" – zárta bejegyzését, ami talán a téma összegzése, s egyben legfőbb üzenete is lehetne a közlekedők számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában