Vetélkedés

2024.02.21. 12:00

Ifjú gazdák nyerték a nemesgörzsönyi böllérversenyt

Az elmúlt hétvégén malacsivítástól volt hangos a nemesgörzsönyi főutca, ugyanis kilencedik alkalommal rendezték meg a böllérfesztivált. A 15 csapat baráti vetélkedését a Tini Magosz együttes nyerte, melyet az Ifjú Gazdák Veszprém Megyei Gazdakörének tagjai alkottak.

Haraszti Gábor

Forrás: gazdakör

A gazdák kollektívája első alkalommal vett részt versenyzőként a fesztiválon. Varga Dávid, a gazdakör elnöke elmondta, hatalmas volt az érdeklődés a verseny iránt, végül az ötvenfős gazdakörből 18-an láttak neki a kétszáz kilogrammos sertés feldolgozásának. Ez olyannyira jól sikerült, hogy nemcsak az év böllérjei lettek, hanem a legfinomabb kolbász különdíját is megkapták.

A böllérfesztiválon dupláztak a fiatal gazdák Fotó: gazdakör

– Megmondom őszintén, nem gondoltuk volna, hogy mindjárt az első indulásunk alkalmával két díjat is elnyerünk – mesélte Varga Dávid. – Nagyon lelkes csapat állt össze, mindenki tette a dolgát. Gondos előkészületek kellettek ahhoz, hogy ilyen minőséget tudjunk az asztalra letenni. Előző nap fölállítottuk a standot, kerítést építettünk, szombat hajnalban begyújtottuk a katlanok alatt a tüzet, nekiálltunk vizet forralni, a hölgyek megpucolták a vöröshagymát, a fokhagymát, majd összekockázták és ledinsztelték azt, rizst főztek. Készítettünk hagymás vért, resztelt májat, ebédre húslevest, toroskáposztát, rántott húst, cicegét, mátrai borzaskát, sült hurkát, sült kolbászt, kétféle pecsenyét, rántott húst. Külön ki szeretném emelni a gazdaasszonyokat, akik a sok munka mellett még házi krémest, hájas kráflit, házi kuglófot, különböző sós, sajtos süteményeket készítettek, és olyan szépen tálalták az elkészült ételeket, hogy minden arra járónak összefutott a nyál a szájában. Közel száz látogatót láttunk vendégül a nap során – részletezte a gazdakör elnöke.

A csapatkapitánynál természetesen a fesztiválgyőztes kolbász receptje után is érdeklődtünk. – Ezt a receptet egy nagyon jó békéscsabai barátomtól kaptam, de ez mit sem ért volna, ha nincs meg a csapattagok közötti összhang. Azt hiszem, ez volt a siker igazi receptje – vélekedett a gazdakör elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában