Professzor a közös értékekről

2024.02.12. 07:00

Mi tartja össze Európát? - Előadás a veszprémi MCC-ben

Főként fiatalok ültek a hallgatóság széksoraiban a Mathias Corvinus Collegium (MCC) legutóbbi, német nyelvű rendezvényén, amelyen az MCC egyik vendégtanára volt az előadó.

Őrsi Ágnes

A konzervatív politika fő feladata Európában biztosítani minden állampolgára szabadságát – fogalmazott előadásában Frank-Lothar Kroll professzor

Forrás: MCC

Frank-Lothar Kroll professzor a Chemnitzi Műszaki Egyetem oktatója. Fő kutatási területei a porosz történelem, a Harmadik Birodalom története, a 19. és 20. századi európai történelem (különös tekintettel Angliára, Oroszországra és Spanyolországra). Leginkább az Oroszország és Európa közötti történelmi-politikai problémák, kulturális perspektívák foglalkoztatják. Veszprémben, az MCC képzési központjában Mi tartja össze Európát? - A konzervatív politika jelene és jövője Európában címmel tartott előadást.

– A konzervatív politika jelenleg nincs könnyű helyzetben – szögezte le a professzor. Különösen igaz ez Németországban, ahol a konzervatív álláspontok az elmúlt években súlytalanná váltak a politika színterén. Előadásában egyrészt azt vizsgálta, milyen történelmi és társadalmi okok húzódnak meg a konzervatív álláspontok marginalizálódása mögött Nyugat-Európában, valamint milyen lehetőségei vannak a német konzervatív szárnynak saját maga újradefiniálására. Bár mind a három nagy európai régió – Nyugat-, Közép- és Kelet-Európa – sajátos konzervatív hagyományokkal rendelkezik, felmerül a kérdés, hogy létezik-e egy olyan konzervatív értékrend, amely minden európai irányzat számára közös iránymutatásul szolgálhat a sikeres megújuláshoz? Mit is jelent a konzervatív politika eszméje? - tette fel a kérdést az előadó. 

A hallgatóság soraiban főként fiatalok ültek 
Forrás: MCC

A legfontosabb, hogy a konzervatív eszmék szabadság fogalma nem azonos a liberális eszme szabadság fogalmával. A másik fő pont, hogy Európát a kereszténység szelleme hatja át, ami az egyén személyiségét, szabadságát és felelősségtudatát hangsúlyozza, illetve azt, hogy embertársainkkal szolidárisnak kell lennünk. Mivel a keresztény eszme egy konzervatív eszme, a kettő kölcsönösen kiegészíti egymást. Fontos szempont a társadalmi igazságosság és felelősségtudat is a konzervatív eszme tükrében. További hangsúlyt kapott az előadásban, hogy Európában biztosítottak az állampolgárok alapvető életfeltételei, a jogbiztonság, az oktatás, az egészségügyi ellátás és a védelem is esetleges merényletek, támadások során. 

– Elmondható, hogy a konzervatív politika fő feladata Európában biztosítani minden állampolgára szabadságát – összegezte mondandóját Frank-Lothar Kroll professzor az MCC veszprémi képzési központjában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában