2024.02.06. 14:00
Neubauer Judit szakács, ételfotós tartott előadást Bándon
Neubauer Judit szakács, ételfotós, az Emlékek íze nevű blog és az abból készült szakácskönyv szerzője otthonában, Bándon, a Steierlein Katalin Közösségi Házban tartott előadást. A telt házas programon mesélt utazásairól, élményeiről, családjáról, végül mindenki kóstolhatott az általa sütött süteményekből.
![](https://cdn.veol.hu/2024/02/gGozxd7t_nYA_E0V2a1FQhxCB0Oht0CMu2trBSYxB3g/fit/1200/900/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJjY2JlYTdhZjFkNzRmNmI5YTcwOTAwYmZmYWQ5YmUz.jpg)
Fotó: Balla Emőke/Napló
Az ízeknek mágikus ereje van. Felidézhetnek rég elfeledett emlékeket, hangokat, illatokat, összekötnek családokat, vidékeket, országokat, ismeretlen embereket is. Mindenkiben felidéződik a vasárnapi húsleves, a karácsonyi bejgli vagy a kókuszkocka íze, illata, amit otthon a nagymama vagy az édesanya készített. Neubauer Judit összegyűjtötte a régi receptfüzeteket a szűkszavú, rövid receptekkel. A hétvégi irodalmi kávéházban mesélt a kezdetekről: arról, hogy 2007-ben Provanceba ment édesanyjával nyaralni, egy Tavel nevű kis faluban szálltak meg egy olyan hölgynél, aki főzős workshopokat tartott. Christine életformáját látva azt érezte, ő is így szeretne élni, azt csinálni, amit szeret, főzni. A főzés több volt számára, mint egy hobbi. Felmondott a multi cégnél, elvégezte a Vendéglátóipari Főiskolát levelező tagozaton, de ott sem főztek eleget, így úgy döntött, szakácsképzésre kell mennie. A hagyományos szakács képesítés megszerzése mellett a Lenôtre Akadémia kihelyezett budapesti oktatásán egyedüli nőként vett részt, majd gyakorlati helyet keresett.
Az Akadémia elvégzése után Judit New Yorkban tanult a kézműves kenyérkészítésről a French Culinary Institute-nál, majd három hónapig a Les 5 Sens étteremben Avignonban gyakornokoskodott. Budapesten, a VII. kerületben saját bisztrót nyitott, ahol a személyes hangvételű vendéglátásra fókuszált. Benne volt minden, amit keresett: főzés és alkotás, élményeket adni és kapcsolatokat teremteni. A bisztró nagyon hamar a legjobb budapesti helyek közé került. Az irodalmi kávéház programján megemlékezett a most elhunyt Kallai Sándor művész tanárról, akit meghívott oda egy kiállításra, a festmények a bisztróban voltak láthatók.
Két év után bezárta a bisztrót, Spanyolországba költözött, fél évre Madridba, majd Malagába, ott nyolc hónapot töltött. Spanyolországban spanyolul kell élni, spanyolul főzni, megtanulta a spanyol recepteket is. Volt cukrász, pék, egy hostelben a vendégfogadásba kóstolt bele.
A nagymamája beteg lett, kórházba került, és amikor meghalt, elgondolkozott a gyökerein. Úgy érezte, vissza kell térni, haza, Bándra, párjával együtt hazaköltözött. Bándon született a nagymamája, innen indult a család egyik ágának a története, nagyon szép gyerekkori emlékek kötik oda. Bánd kifogyhatatlan forrása a szépségeknek, mondta az előadó, minden nap más és más arcát mutatja. Olyan, mint egy festmény, mutatott egy-egy fotóra.
![](https://cdn.veol.hu/2024/02/RUFPeSND7m8zVRA6I2wHbyh6pWYuCLXL2YpJOmIjrF8/fit/1200/766/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5NWRiZjQwYmE5MzRhODFhM2EzZDdmN2U1ZTQwY2E0.jpg)
Megszületett az Emlékek íze blog, amiben Judit a régi ízeket örökítette meg egy-egy rövid történettel, magyar és angol nyelven, majd abból készült a Taste of memories könyv, amit egy német kiadó adott ki Németországban 2022-ben. A saját családi receptek kiegészültek az ismerősök és régi szakácskönyvek leírásaival, gyűltek a blogra a hajtogatós tepertős pogácsa, a burgonyás kenyér, az orgonaszörp, a rizskoch, az almalekváros bukta és anyu mézes zserbójának receptjei. A könyv tisztelgés az ősöknek, tisztelgés a mamik és anyukám felé, akik az inspirációt, a tudást plántálták belém, fogalmazott Neubauer Judit.
Tizennyolcszor költözött, most Bánd az otthona. Nem utazik, neveli a kisfiát, azt szeretné, ha ez az idő minél tovább tartana. Boldog, elégedett és megvalósítja álmát, a faluban vendégházat nyit. Most elsősorban édesanya szeretne lenni, férjének és kisfiának az otthon melegét, biztonságot adni.