2024.02.06. 14:00
Neubauer Judit szakács, ételfotós tartott előadást Bándon
Neubauer Judit szakács, ételfotós, az Emlékek íze nevű blog és az abból készült szakácskönyv szerzője otthonában, Bándon, a Steierlein Katalin Közösségi Házban tartott előadást. A telt házas programon mesélt utazásairól, élményeiről, családjáról, végül mindenki kóstolhatott az általa sütött süteményekből.
Az ízeknek mágikus ereje van. Felidézhetnek rég elfeledett emlékeket, hangokat, illatokat, összekötnek családokat, vidékeket, országokat, ismeretlen embereket is. Mindenkiben felidéződik a vasárnapi húsleves, a karácsonyi bejgli vagy a kókuszkocka íze, illata, amit otthon a nagymama vagy az édesanya készített. Neubauer Judit összegyűjtötte a régi receptfüzeteket a szűkszavú, rövid receptekkel. A hétvégi irodalmi kávéházban mesélt a kezdetekről: arról, hogy 2007-ben Provanceba ment édesanyjával nyaralni, egy Tavel nevű kis faluban szálltak meg egy olyan hölgynél, aki főzős workshopokat tartott. Christine életformáját látva azt érezte, ő is így szeretne élni, azt csinálni, amit szeret, főzni. A főzés több volt számára, mint egy hobbi. Felmondott a multi cégnél, elvégezte a Vendéglátóipari Főiskolát levelező tagozaton, de ott sem főztek eleget, így úgy döntött, szakácsképzésre kell mennie. A hagyományos szakács képesítés megszerzése mellett a Lenôtre Akadémia kihelyezett budapesti oktatásán egyedüli nőként vett részt, majd gyakorlati helyet keresett.
Az Akadémia elvégzése után Judit New Yorkban tanult a kézműves kenyérkészítésről a French Culinary Institute-nál, majd három hónapig a Les 5 Sens étteremben Avignonban gyakornokoskodott. Budapesten, a VII. kerületben saját bisztrót nyitott, ahol a személyes hangvételű vendéglátásra fókuszált. Benne volt minden, amit keresett: főzés és alkotás, élményeket adni és kapcsolatokat teremteni. A bisztró nagyon hamar a legjobb budapesti helyek közé került. Az irodalmi kávéház programján megemlékezett a most elhunyt Kallai Sándor művész tanárról, akit meghívott oda egy kiállításra, a festmények a bisztróban voltak láthatók.
Két év után bezárta a bisztrót, Spanyolországba költözött, fél évre Madridba, majd Malagába, ott nyolc hónapot töltött. Spanyolországban spanyolul kell élni, spanyolul főzni, megtanulta a spanyol recepteket is. Volt cukrász, pék, egy hostelben a vendégfogadásba kóstolt bele.
A nagymamája beteg lett, kórházba került, és amikor meghalt, elgondolkozott a gyökerein. Úgy érezte, vissza kell térni, haza, Bándra, párjával együtt hazaköltözött. Bándon született a nagymamája, innen indult a család egyik ágának a története, nagyon szép gyerekkori emlékek kötik oda. Bánd kifogyhatatlan forrása a szépségeknek, mondta az előadó, minden nap más és más arcát mutatja. Olyan, mint egy festmény, mutatott egy-egy fotóra.
Megszületett az Emlékek íze blog, amiben Judit a régi ízeket örökítette meg egy-egy rövid történettel, magyar és angol nyelven, majd abból készült a Taste of memories könyv, amit egy német kiadó adott ki Németországban 2022-ben. A saját családi receptek kiegészültek az ismerősök és régi szakácskönyvek leírásaival, gyűltek a blogra a hajtogatós tepertős pogácsa, a burgonyás kenyér, az orgonaszörp, a rizskoch, az almalekváros bukta és anyu mézes zserbójának receptjei. A könyv tisztelgés az ősöknek, tisztelgés a mamik és anyukám felé, akik az inspirációt, a tudást plántálták belém, fogalmazott Neubauer Judit.
Tizennyolcszor költözött, most Bánd az otthona. Nem utazik, neveli a kisfiát, azt szeretné, ha ez az idő minél tovább tartana. Boldog, elégedett és megvalósítja álmát, a faluban vendégházat nyit. Most elsősorban édesanya szeretne lenni, férjének és kisfiának az otthon melegét, biztonságot adni.