Intézkedett a hatóság

2024.02.26. 08:34

Tengelic, a kitartás madara, sokak kedvence

A közelmúltban magyar pénzügyőrök füleltek le egy hazánkon áthaladó bolgár sofőrt, aki zsúfolt ketrecekben próbált Hollandiába juttatni mintegy száz különböző kismadarat. A szerencsétlen állatok egy része már utazás közben elpusztult.

Szijártó János

Mivel a sofőr az állatokhoz semmilyen okmányt nem tudott bemutatni, így a járőrök lefoglalták a madarakat, amelyek között szép számmal akadtak tengelicek is. Korábban a tengelic a kitartás és a termékenység szimbóluma volt, 2017-ben pedig az év madarának választották. Mielőtt bárki meglepődne, hogy miért éppen a kertekben, parkokban, lombos részeken nagy számban előforduló madarakat akart csempészni valaki, érdemes tisztázni, hogy dekoratív külseje miatt egykor kalitkamadárként tartották. Azonban már régóta védett faj, ám ennek ellenére elképzelhető, hogy egyes helyeken még mindig kalitkamadárként tekintenek rá.

A tengelic az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk, dekoratív külseje miatt egykor (talán pár helyen sajnos ma is) kalitkamadárként tartották
A tengelic az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk, dekoratív külseje miatt egykor (talán pár helyen sajnos ma is) kalitkamadárként tartották
Fotó: Szijártó János


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján szereplő leírás szerint az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. Sík- és dombvidéki fészkelő, kedveli a településeket. Kertekben, temetőkben, parkokban, fasorokban, erdőszéleken fészkel, a zárt erdőket viszont elkerüli. Fészkét a fák lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat nevel. 4-5 tojást rak, melyeket a tojó egymaga költi ki, míg a hím a táplálékszerzésben segíti. Szinte kizárólag csapatban mozog és más madarakkal is jól kijön. A hideg idő beálltával gyakran találkozhatunk vele a madáretetőknél. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. Jellemzően állandó madarunk, de télen észak-déli irányú kóborlása is megfigyelhető. Népies elnevezése stiglic, ami a madár német nevéből ered (Stieglitz). A faj jelenleg nem veszélyeztetett, de hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában