Elektromos buszok

2024.02.28. 13:00

Veszprémben újabb lépéseket tettek a városi környezet védelmében

Benkő Péter

További két darab, egy szóló és egy csuklós MAN Lion’s City E típusú elektromos busszal bővülhet a veszprémi, jelenleg ötdarabos e-busz-flotta, miután a gyártó hazai képviselete nyerte a közlekedési cég tavaly meghirdetett, szóló és csuklós városi villanybuszok beszerzésére vonatkozó pályázatát. Az eljárásban két ajánlat érkezett, az MAN mellett a lengyel Solaris Bus&Coach hazai partnere is pályázott.

Elektromos autóbuszok töltőegységei a Haszkovó-fordulóban
Fotó: Benkő Péter/Napló

Elektromos MAN autóbuszok ma is járják a város utcáit, mindegyik MAN NL327 Lion’s City E típusú, ez bővülne a közeljövőben. A helyi járati szolgáltató V-Busz az eljárásban egy szóló és egy csuklós elektromos autóbuszra várt ajánlatot, úgy, hogy utóbbi tizennyolc méteres, teljes hosszban alacsony padlós, városi kialakítású legyen három- vagy négyajtós kivitelben, mininum 300 kilométeres hatótávolsággal. A verseny fokozása érdekében használt járművekkel, akár gyári teszt- és bemutatóbuszokkal is volt lehetőség ajánlattételre, de a megajánlott buszok gyártási éve nem lehetett korábbi 2021-nél – értesültünk a Magyarbusz [Info] oldaláról.

A nyertes veszprémi ajánlat kapcsán ezúttal is a néhány év alatt a városban már bevált típus autóbuszai érkeznek, a két új jármű értéke nettó 359 millió 430 ezer forint.

A MAN pályázata szerint a megajánlott járművekre az átadástól számítva három év teljes körű jótállást vállalnak. A mostani beszerzés fedezetét – mint a korábban beszerzett veszprémi elektromos buszokét – a ZBP kormányzati kezdeményezés biztosítja, így ennek megfelelően a felhívást feltételes közbeszerzésként hirdették meg. A teljesítés csak akkor lesz lehetséges, ha a beszerzés finanszírozását biztosító pályázati igény támogatást nyer. Az autóbuszok leszállítását, a kapcsolódó szolgáltatásokat a szerződés hatálybalépésétől számított 120 napon belül alatt kell majd teljesíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában