Akár együtt is igénybe vehető

2024.03.29. 22:00

Adókedvezményekkel segítik a fiatalok munkavállalását

Áprilisban indul az uniós társfinanszírozású Ifjúsági Garancia Plusz Program, melynek célja, hogy segítse a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését a munkaerőpiacon – olvasható a Veszprém vármegyei Kormányhivatal közösségi oldalán. Azt írják, a programra összesen 196,94 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre.

Benkő Péter

A program célja a 15-29 év közötti, nem tanuló, nem dolgozó fiatalok belépésének segítése a munka vagy a tanulás világába, a program által nyújtott, komplex, személyre szabott, a helyi munkaerőpiaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal.

Munkaerőpiacra lépőnek számítanak, akinek a foglalkoztatásuk kezdete előtti háromnegyed évben legfeljebb három hónapig volt munkaviszonyuk, illetve egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyuk. Ez a kör 2021 óta azokkal bővült, akinek a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben volt legfeljebb három hónap munka- vagy jogviszonyuk.

A kedvezmény két évig teljes munkáltatói adómentességet biztosít a minimálbér összegéig, a munkaadódnak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie a munkaerőpiacra lépő után, a harmadik évben pedig a munkaadónak a szociális hozzájárulási adó felét kell csak megfizetnie. Az adóhatóság az újonnan bejelentett munkavállalóknál automatikusan vizsgálja a jogosultságot, a vállalkozásoknak nincs teendőjük, viszont érdemes jelezni a munkaadó felé, hogy adókedvezményre számíthat. Fontos, hogy az adókedvezmény az Ifjúsági Garancia Plusz Program támogatásaival együtt, egyszerre is igénybe vehető.

A huszonöt év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a jövedelmük után, egészen addig a hónapig, amelyben betöltik huszonötödik életévüket. A kedvezmény mértéke a személyi jövedelemadónak felel meg, s a tárgyévet megelőző év júliusában regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. A munkavállalónak itt sincs teendője, a kedvezményt a munkáltató automatikusan érvényesíti. Amennyiben az éves adóbevallásban maga szeretné érvényesíteni a kedvezményt, arról nyilatkoznia kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában