Elismerés

2024.03.20. 17:30

Állami kitüntetésben részesültek a Veszprémi Állatkert szakemberei

A Veszprémi Állatkertben számos országosan és nemzetközileg elismert szakember dolgozik. Közülük ketten is fontos állami kitüntetésben részesültek nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehetett át Török László, a Veszprémi Állatkert ügyvezető igazgatója, Marokházi Csabáné, az állatkert nyugalmazott munkatársa pedig Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott.

Juhász-Léhi István

Állatokkal, e csodálatos élőlényekkel foglalkozni az egyik legszebb, ugyanakkor kihívásokkal teli szakma. Török László és Marokházi Csabáné többek között éppen ezért választotta hivatásának az állatkertészetet. A szakmai kihívás mellett ez egy mindennapi elköteleződést is jelent a számukra az állatok felé, hiszen az ő jólétüket és védelmüket csak így lehet biztosítani.

Marokházi Csabáné és Török László az állami ünnep alkalmából részesültek elismerésben Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

Török László 2008 óta vezeti a Veszprémi Állatkertet, azóta szemmel láthatóan sok szempontból új lendületet vett az állatkert fejlődése. A vadaspark területe is jelentősen bővült, a korábbi 10 hektár helyett immár több mint 30 hektáron várja a látogatókat. Török Lászlónak meggyőződése, hogy az állatok szeretete és a védelmükért folytatott munka mai világunk szerves részét kell hogy képezze. Mindezek mellett elköteleződésének fontos mozgatórugója az alkotás, valami maradandónak a létrehozása, hogy a jövő nemzedékeinek is lehetőségük legyen megcsodálni az állatvilág sokszínűségét.

Marokházi Csabáné 1997-ben kezdett a Veszprémi Állatkertben dolgozni, és azóta az intézmény egyik legendás állatgondozójává vált, hiszen az állatokról való odaadó gondoskodása mellett a fiatal nemzedékeknek az állatok szeretetére nevelése érdekében végzett munkája is elismerésre méltó. Nyugdíjba vonulása óta is meghatározó része az állatkertnek, hiszen kevesek rendelkeznek olyan több évtizedes tapasztalattal, mint ő, és továbbra is szívügyének tekinti az állatkert lakóinak életét.

Egy mai modern állatkertnek az állatvilág széleskörű bemutatása, a fajvédelem, a természetvédelem mellett kiemelt szerepet kell vállalnia az állatvédelemben, a fenntarthatóságban és a környezettudatos szemlélet megvalósításában. Az állatkertek nemcsak kulturális és turisztikai látnivalók, hanem oktatási központok, fontos feladatuk a kutatás, a tudományos munka. Mivel az állatkerteknek egyre nagyobb szerepük van ezekben a tevékenységekben, rendkívül fontos, hogy elhivatott és tapasztalt szakemberek vegyenek részt ebben a munkában.

A Veszprémi Állatkert Veszprém városának egyik büszkesége, és ma már elképzelhetetlen lenne a megyeszékhely nélküle. Ezért is elengedhetetlen, hogy az állatkertészeti munka olyan szakmai színvonalon és körülmények között történjen, mint a Veszprémi Állatkertben. Az ott dolgozók odaadó munkájának elismerése pedig külön megtiszteltetés. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában