Megemlékezés

2024.03.17. 14:27

Bóka István, Balatonfüred polgármestere: „Érdemes itt élni, dolgozni, családot alapítani”

Ahhoz, hogy a mai kaotikus, háborúval fenyegető világban megmaradjunk, komolyan kell vennünk magyarságunkat, nemzeti szuverenitásunkat, hangsúlyozta Bóka István polgármester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségen Balatonfüreden, a Tagore sétányon lévő Széchenyi-szobornál március 15-én.

Kovács Erika

Bóka István, Balatonfüred polgármestere: Közösen kell építeni a várost, erősíteni a lelkeket. Őrizni és védeni kell természetes közösségeinket, családjainkat, baráti társaságainkat, az egyházakat, a civil szervezeteket, nemzetünket

Forrás: balatonfüred.hu/Martinovics Tibor

A megemlékezésen Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara teremtett alkalomhoz illő hangulatot, amelyen részt vettek mások mellett a Reformkori Hagyományőrzők Társasága és a Balatonvin Borlovagrend képviselői.

Felidézte Bóka István polgármester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, majd arról beszélt, hogy mi a feladata korunk magyarságának, ezen belül a balatonfüredieknek. 

– Ne feledjük, hogy a márciusi ifjaknak, a nemzetőröknek, a honvédeknek és a mártír vértanúknak köszönhetjük, hogy itt és most magyar nemzetként élhetünk. Nekünk, magyaroknak van mire emlékeznünk, és emlékeztetnünk. Ahhoz, hogy a mai kaotikus, háborúval fenyegető világban megmaradjunk, komolyan kell vennünk magyarságunkat, nemzeti szuverenitásunkat, hiszen egész történelmünk arról szólt, hogy mindig a létezés kovászai voltunk a múltban, és lehetünk a jelenben – fogalmazott. 

Hozzátette, emlékeznünk és emlékeztetnünk kell! Az elődeinktől kapott tudást át kell adni gyermekeinknek, meg kell erősíteni a helyi közösség kötődéseit saját helyi múltjához. Bóka István polgármester több helyi ember nevét és tettét felsorolta, illetve felidézte, akik az 1848-49-es eseményekben részt vettek, hősiesen harcoltak. 

– Mi a feladatunk itt, Balatonfüreden? Jókai, Széchenyi és Deák városában? – tette fel a kérdést a polgármester, majd így folytatta, méltóképpen emlékezni a dicsőséges 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra, az ünnepből senkit sem kirekesztve. Közösen kell építeni a várost, erősíteni a lelkeket. Őrizni és védeni kell természetes közösségeinket, családjainkat, baráti társaságainkat, az egyházakat, a civil szervezeteket és nemzetünket egyaránt, mert ezek megmaradásunk keretei. 

– Így lesz, mert így kell lennie! Érdemes itt élni, dolgozni, családot alapítani, állította Bóka István. Az ünnepi gondolatok után koszorúkat helyezett el a legnagyobb magyar szobránál mások mellett a város elöljárója, valamint Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek. A megemlékezésen szép műsort adott Kéri Kitty színművész, valamint a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet színész szakos hallgatói. Az ünnepnapon este a Kiserdőben lévő kőszínháztól fáklyás felvonuláson mentek végig a városon a helyiek, útközben több helyen megálltak, például a Jókai Emlékháznál, és a már korábban említett művészek idézték fel a dicső történelmi időket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában