Iskola

2024.03.02. 11:00

Felhőképződés a litéri tornateremben

Rendhagyó fizikaórát tartottak a Litéri Református Általános Iskolában február 28-án. Tóth Pál matematika–fizika szakos tanár volt a vendégük, aki az MVM támogatásával járja az országot, és eddig több százezer diákot ért el előadásaival. Célja megszerettetni a természettudományokat, és felhívni a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára.

Benkő Péter

Forrás: iskola

Ezen a napon a litéri volt a harmadik iskola, ahol Tóth Pál tiszteletét tette, s Gyenes Viktor igazgató köszöntötte a Gördülő energia címmel tartott előadásán. A tornaterem zsúfolásig telt alsós és felsős diákokkal, tanítókkal, tanárokkal. A vendég hasznos információkkal, jó tanácsokkal látta el a gyerekeket, amelyek az energiatakarékossággal, a környezetvédelemmel és saját testi épségük megóvásával kapcsolatosak. Az interaktív előadás során számos izgalmas, látványos kísérletet mutatott be, a diákok új fogalmakkal, nevekkel ismerkedtek meg a fizika tudományterületéről, megtekintették a Tesla transzformátor működését, de sok érdekesség elhangzott a folyékony nitrogénről is, mely egyik kísérleti elem volt a délután során.

Forrás: iskola

A diákok aktívak voltak, mertek kérdezni, a vállalkozó szelleműek közül többen segédkeztek. Érdekes volt, amikor a tanár egy elektromos gitárt kötött a frekvenciát változtató vezérlődobozra, így a transzformátor gitárerősítőként funkcionált. Az utolsó kísérlet – a folyékony nitrogén és a forró víz által generált felhőképződés – igazi show volt, mindenki tetszését elnyerte.
 A szervezésben Kruppáné Kerekes Brigitta tanítónő és az iskola vezetése vett részt, abban a reményben, hogy használható tudássá tudják alakítani az előadáson hallottakat-látottakat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában