Honvéd kadét

2024.03.01. 15:00

Folytatódik a kadétképzés a pápai Közgázban

2021 júniusában született együttműködési megállapodás a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium, valamint az MH 47. Bázisrepülőtér között a Honvéd kadét programhoz való csatlakozásról. A kezdeményezés olyan népszerű, hogy az újabb sikeres pályázatnak köszönhetően már a második képzés indult el.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor

A Honvéd kadét program célja a köznevelési intézmények honvéd kadétjai számára olyan honvédelmi nevelési események, tematikus élmény- és közösségépítő programok szervezése és támogatása, amelyek a Honvédelmi Sportszövetség szakmai irányítása mellett biztosítják a komplex honvédelmi nevelést. A közismereti képzés során a tanulók honvédelmi alapismeretek közismereti tantárgyat tanulnak heti egy órában, amelyen – többek között – túlélési, egészségügyi, térkép-, tereptani ismeretekkel, hadtörténelemmel, általános katonai ismeretekkel, a Magyar Honvédség feladataival ismerkednek meg. A tanórai elfoglaltságot szabadidős programok egészítik ki, ilyenek például a lövészsport, a küzdősportokkal való ismerkedés és gyakorlás vagy a hagyományőrzés.

Mezei Csaba és Farkas Zoltán (elöl) tartotta a foglalkozást a diákoknak Fotó: Haraszti Gábor

A pápai iskola az előző tanévben pályázott először a Honvédelmi Sportszövetséghez. A pályázati kérelmüket elfogadták, ennek keretében a közgázos lány és fiú tanulók öt alkalmas, kézi tusás önvédelmi kurzuson vettek részt, melyet egy lőelméleti képzés után négy gyakorlati foglalkozás és háziverseny zárt. A térkép- és tereptani elméleti foglalkozáson a terepi tájékozódás alapjaival ismerkedtek meg a diákok, amit kétalkalmas menetgyakorlat követett. A kadétpályázat keretében megvalósuló foglalkozások 2023 májusában eredményhirdetéssel egybekötött ünnepséggel zárultak, ahol 138 tanulót köszöntöttek. Az élénk érdeklődésen felbuzdulva az iskola ismét pályázott, méghozzá sikerrel.

Fotó: Haraszti Gábor

– Az idei tanévben ősszel második alkalommal pályáztunk a Honvédelmi Sportszövetség a „Honvéd kadét program szabadidős honvédelmi nevelését megvalósító programok támogatás” pályázati kiírására. Örömmel értesültünk arról, hogy a sportszövetség elfogadta pályázati kérelmünket. Így van lehetőségünk legalább négy alkalommal programot szervezni honvéd kadét tanulóink számára. Ezek közül kötelező elemként legalább egy minimum 15 kilométeres gyalogtúra, egy lövész- és egy küzdősport-foglalkozás, ezeken kívül pedig airsoftlövészet-kipróbálási lehetőséget biztosít. Most az első eseményen vettünk részt, diákjaink cselgáncsoztak. A küzdősport gyakorlati foglalkozás négy, alkalmanként 60 perces foglalkozás keretében lehetőséget biztosít a judo megismerésére, kipróbálására. A különböző technikák megtapasztalásával a tanulók elsajátítják a földre dobást, gáncsolást, fogásokból való szabadulást, földre viteli technikákat. A diákok élvezik a foglalkozásokat, örömmel vannak itt – mondta a Pápai Küzdősport Centrumban tartott foglalkozáson Scheller György szakmai igazgatóhelyettes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában