Két keréken

2024.03.04. 14:00

Indul a Bakony Déli Kapuja Kerékpáros Turisztikai Projekt

A Bakony Déli Kapuja Kerékpáros Turisztikai projekt olyan országos jelentőségű, hiánypótló, aktív turisztikai fejlesztés, amelynek legfőbb célja, hogy a kerékpáros turizmus eszközrendszerével a Dörögdi-medencén keresztül összekösse a Balatont a Bakonnyal.

Tóth B. Zsuzsa

A projekt során egy összefüggő kerékpáros útvonalhálózat-fejlesztés készül, és az ahhoz kapcsolódó kerékpáros attrakciók valósulnak meg, amelyeken keresztül a Balaton északi partja és a 77-es út vonalában már rendelkezésre álló, kitáblázott, jól működő és népszerű kerékpáros úthálózatot (BalatonBike365) és az általa nyújtott lehetőségeket, infrastruktúrát összeköti a Somló és Bakony déli lejtői felé a 8-as főútig. 

Indul a Bakony Déli Kapuja Kerékpáros Turisztikai Projekt Forrás: pexels.com

A tervezett útvonalhálózat Pulánál, Vigántpetendnél, Kapolcsnál, Diszelnél és Monostorapátinál kapcsolódik a Balaton-felvidéki kitáblázott kerékpáros turisztikai hálózathoz, Öcs fölött pedig a tervezett Magas-Bakony útvonalhálózathoz. A meglévő úthálózat továbbfejlesztéseként a Balatoni Bringakör északi szakaszaira felfűzött körtúracsomagról van szó, amelyen belül rövidebb körtúrákat is kialakítanak, mindig egy-egy jelentősebb településről indítva és oda visszaérkeztetve (Parkolj és bringázz!) a kerékpárosokat. A fejlesztendő útvonalhálózat kijelölésénél ugyanis minimumkritériumként szerepelt, hogy trekking-, gravel- és MTB-kerékpárral mindenhol végigjárható legyen, hiszen az alapvető cél egy olyan kerékpáros túraútvonal létrehozása volt, amely a kerékpáros csillagtúrázásra és hosszabb túrák teljesítésére egyaránt alkalmas. A tervezett fejlesztés és kapcsolódásai révén létrejön az ország legnagyobb kiterjedésű, komplex kerékpárturisztikai hálózata.

A fejlesztés országos jelentősége abban áll, hogy a Dörögdi-medencén keresztül összekapcsolja a Balaton-felvidék gyönyörű tájait behálózó, már rendelkezésre álló kerékpáros útvonalakat, turisztikai lehetőségeket és infrastruktúrát a Bakony déli lejtőivel, a tervezett Magas-Bakony projekttel és lehetőségeivel, attrakcióival, kiváló minőségű erdészeti úthálózatával, továbbá az aktív turizmus többi ágazataival. A térségben már létező és népszerű turisztikai kínálathoz kapcsolódva az útvonalhálózat-fejlesztés révén pótolja a még hiányzó térségi szolgáltatás portfóliót az egész régió turisztikai vonzerejét növelve. Jelen aktív- és ökoturisztikai fejlesztéssel megvalósul a térségben már létező bor-, gasztro- és egészségturisztikai lehetőségek jobb kihasználása, és így a turisztikai ágazat térségi gazdasági szerepének növelése, a turisztikai szereplők közötti együttműködés erősítése. 

A térség fejlesztésévek kapcsolatban alapvető cél, hogy a jó minőségű kerékpározható útvonalak kialakításával a Dörögdi-medence turisztikai potenciálja a jelenleginél hatékonyabban hasznosuljon. A turisztikai termékcsomagot a fejlesztett útvonalhálózat és a hozzá kapcsolódó, településenként kialakításra kerülő beruházáselemek jelentik, mint például új kerékpáros útvonalhálózat kijelölése, megfelelően kitáblázott útvonalszakaszok, az útvonal számos szakaszán helyreállított, stabilizált útburkolat, jól felszerelt kerékpáros és gyalogos pihenők, esőbeállók létesítése, kerékpártámaszok telepítése, szervizoszlopok és önállóan álló vagy a létesülő pihenők falába épített átnézeti térképtáblák, e-bike-töltő helyek, wifi-pontok és telefontöltési lehetőségek, zárható kerékpártárolók telepítése, továbbá a fenntartást és a szervezett túraprogramokat támogató e-bike-ok beszerzése. Készségfejlesztő kerékpáros játszótereket építenek, digitális és papíralapú térképeket fejlesztenek, valamint a már jól működő, népszerű kerékpáros turisztikai applikációkhoz való kapcsolódás, azok tartalmi kiegészítése szintén megvalósul. A komplex élménycsomag természeti környezetben, a meglévő turisztikai infrastruktúrára és az új szolgáltatáselemekre építve egyszerre biztosítja a kerékpáros turisták számára az aktív pihenés, kikapcsolódás, testi-lelki feltöltődés akár többnapos élményét. Fontos cél a kerékpározás térbeli kiterjesztésén túl a szezon időbeni kiterjesztése, megnyújtása kora tavasztól késő őszig. Az útvonalhálózat-fejlesztés minden településen és a települések között is kapcsolódik a meglévő attrakciókhoz, infrastruktúrához, szolgáltatásportfólióhoz, és igyekszik azt kiegészíteni, esetleges hiányosságait kipótolni. 

A Bakony Déli Kapuja kerékpáros útvonalhálózat-fejlesztés Veszprém vármegye kerékpáros útvonalfejlesztéseibe illeszkedve a BalatonBike365 és a Bakony déli lejtőinek összekapcsolásával lefedi a megye utolsó kerékpáros turisztikai szempontból fehér foltját. A BalatonBike365 útvonalhálózat északi irányú kiterjesztéseként biztonságosan kerékpározható útvonalak kijelölésével összeköti a Balatont a Bakonnyal, a Nyirádnál való csatlakozással összekapcsolja jelen fejlesztéssel érintett régiót a tervezett Marcal-Völgye–Somló Térsége útvonalhálózat-fejlesztésen keresztül a Somlóval és a Gemara-Somló hálózattal. Rövidebb túrakörökkel könnyebben teljesíthető, ugyanakkor a gyakorlott kerékpáros túrázók számára is vonzó, hosszabb kerékpáros útvonalakat kínál a térség nagyobb településein, városaiban élők számára, két készségfejlesztő kerékpáros játszótérrel pedig a közös, családi bringázásra is alternatív lehetőséget nyújt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában