A mentőknek gyűjtöttek

2024.03.01. 14:00

Jótékonysági koncert a Pannonia Reformata Múzeumban

Különleges zenei élményt nyújtott a New York-i Carnegie Hallban is fellépő Varga Gábor jazz-zongorista és a Zeneakadémián hamarosan jazz-zeneszerzőként diplomázó Szabó Máté közös koncertje. Az improvizációkban gazdag hangverseny fellépői és a szervező Pannonia Reformata Múzeum az alkalom bevételét a Pápa és Térsége Mentésügyéért Alapítványnak ajánlották fel.

Haraszti Gábor

A művészek elmondták, hogy nagyon ritkán lépnek fel együtt, de nem csupán ezért volt rendhagyó a koncert. Az ótemplomban ritkán szólal meg jazz, mint ahogy Köntös László gyűjteményi igazgató is mondta köszöntőjében, de a zene öröme műfajtól független. S valóban ezt bizonyította a hangverseny, a résztvevők nagy örömére – írja a múzeum honlapja.

A mentőknek gyűjtöttek a hangverseny fellépői és résztvevői
Forrás: múzeum

Szabó Máté elmondta, Szanyban az Allegro AMI növendéke volt, tehát Pápa közeléből indult a karrierje, a Petőfi-gimnázium adott otthont az első komolyabb megyei megmérettetésnek, ahol sikert ért el, s aztán több mestere is volt, Varga Gábor is segíti a pályán.

A két művész saját darabokat és klasszikus dallamok improvizációit építette be a műsorába, mely feledhetetlen élményt nyújtott a zenebarátoknak. Szabó Máté külön kiemelte, hogy az ótemplom tere és akusztikája már látogatóként is magával ragadta, így nagy öröm volt számukra, hogy felléphettek itt.

A jótékony alkalom 126 600 forint bevétellel zárult, amit Major Roland, a Pápa és Térsége Mentésügyéért Alapítvány létrehozója vett át. Mint mondta, megvannak a szükséges felszereléseik, de nagy álmuk egy lélegeztetőgép vásárlása, s a koncert közönsége is ezen álom megvalósulásához járult hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában