Interaktív előadás

2024.03.02. 15:00

Keresd a királynőt! A péti gyerekek megtalálták (galéria)

Hagyományosak a nyitott könyvtári szombatok, mesejátszóházak a településen, ilyenkor általában konkrét tematika alapján szerveznek programokat. Március első szombatján a méhészkedés és a méhek álltak a középpontban, ezúttal kimondottan családi, minden korosztályt megszólító összejövetelre várták a vendégeket.

Benkő Péter

Egy méhész interaktív előadásának részesei voltunk, melyet mézkóstolás, kézműveskedés, mézes-méhes totó követett a közösségi házban a Mézes-méhes könyvtári játszóházon. És egy hatalmas meglepetés!

Március első szombatján a méhészkedés és a méhek álltak a középpontban
Március első szombatján a méhészkedés és a méhek álltak a középpontban Pétfürdőn
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Már az előadást megelőzően zajlottak a programok, a szép számú érdeklődő mutatta, a téma érdekli az embereket. A gyerekek ügyességi feladatokban mérték össze tudásukat, szerencséjüket a könyvtár dolgozóinak segítségével, akik kreativitásra buzdították őket, az egészséges életre felhívva a figyelmüket. Majd megérkezett az előadó, Leitner Tamás méhész, aki elhozta és bemutatta mindazokat a termékeket, melyeket a szorgos rovaroknak köszönhetünk.

A szakember elmondta, több mint öt éve foglalkozik főállásban méhészkedéssel, és bevezette a kicsiket és szüleiket, nagyszüleiket a szakma rejtelmeibe. Speciális méhészruhákkal érkezett, melyeket a kíváncsiak felpróbálhattak, és bemutatott olyan eszközöket, mint például a füstölő. – A szakma nem veszélytelen, ezért kellenek a megfelelő felszerelések, hiszen a méhszúrás hatása a kobraméreggel egyenértékű, bár egyetlen kígyómarás erőssége hét-nyolcszáz méhszúrásnak felel meg. Viszont egyetlen csípés is kellemetlen, de megfelelő ruházattal, felszereléssel ezt el tudjuk kerülni – mondta a méhész, aki méhkaptárt is bemutatott, melyben a keretek helyezkednek el, ebben élik életüket méhek. – A keretekbe viaszlapot ragasztunk, melyeket hatszögletű lyukacskákkal építenek tovább a méhek, ezekbe kerül a méz. A hatszögletű sejtosztás a legnagyobb szilárdságot adja, így egy kisebb keret is bőven elbír két kilogrammnyi mézet – mondta el a szakember, aki egy meglepetést is hozott. Az egyik keretben ugyanis nyüzsögtek a méhek, ezt a gyerekek megtekinthették, természetesen mindenki a méhkirálynőt kereste, akit – a jelölésen túl – mérete is megkülönböztet a dolgozó méhektől. Hatalmas élményt adott mindenkinek a méhcsaládot közelről, élőben látni.

Március első szombatján a méhészkedés és a méhek álltak a középpontban Pétfürdőn
Március első szombatján a méhészkedés és a méhek álltak a középpontban Pétfürdőn
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Az előadáson szó esett róla, nem minden méz egyforma, más az összetételük, a színük is. – Nyolc-kilenc fajta mézet „termelünk” a méhekkel, közülük az akácméz az egyik legértékesebb. Három fajta mézet ismernek a világon, melyek nem kristályosodnak, közülük az egyik a magyar akácméz – hívta fel a figyelmet Leitner Tamás, majd azt hangsúlyozta, fontos tudni, hogy csak termelői mézet érdemes vásárolni. 

Március első szombatján a méhészkedés és a méhek álltak a középpontban Pétfürdőn
Március első szombatján a méhészkedés és a méhek álltak a középpontban Pétfürdőn
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Végül egy kérdés hangzott el, miszerint igaz-e, hogy a vegyes virágméz a legjobb választás. A szakember válaszában elmondta, valamennyi fajta méz antibakteriális, vírus- és gombaölő hatású, a vegyes virágméz a többfajta növény hatóanyagának köszönhetően széles körű tápanyagot tartalmaz, melyek mind jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. A mézekben több száz különböző, szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyag található, ezért a mézet, de a virágport és más méhészeti terméket is jó szívvel lehet ajánlani napi fogyasztásra.

A több helyszínen zajló programnak köszönhetően új élményekkel, ismeretekkel gazdagodva térhettek haza a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár vendégei ezen a szombaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában