Kiadványban az értékek

2024.03.04. 07:00

Könyvbemutató Iszkázon - Egy település rejtett kincsei és szépségei

A könyvbemutatón Cseh József polgármester örömét fejezte ki, hogy Iszkáz történetét végre könyv formájában is meg tudták örökíteni. Köszönetet mondott Dukay István írónak, valamint Hermann István könyvtárigazgatónak és Mihalcsik Mártának, akik segítettek a könyvek létrehozásában.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő jó szívvel emlékezik vissza a gyermekkorára, melyet Iszkázon töltött

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A polgármester elmondta, hogy a könyvek nemcsak a település lakóinak, hanem az ide látogatóknak is hasznosak és érdekesek lehetnek, hiszen bemutatják Iszkáz gazdag múltját és élő jelenét. Hozzátette, hogy a könyv megjelenése egy sikeres pályázatnak köszönhető, melyben 2,6 millió forintot nyert a település az Agrárminisztérium Hungaricum főosztályának jóvoltából. 

A Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense, Mihalcsik Márta összefoglalta a két könyv megvalósulásának történetét. Elmondta, hogy tulajdonképpen 2013-tól kezdődött meg az az értékfeltáró munka, amiből a Nemzeti Művelődési Intézet is oroszlánrészt vállalt, hiszen minden vármegyei igazgatóságnak az egyik kiemelt feladatává vált. 

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő személyesen is részt vett a könyvbemutatón. Ő maga is Iszkázról származik, és gyerekkorának legszebb nyarait töltötte Iszkázon. A képviselő mindig is könyvolvasó volt, és számára fontos, hogy a kezében legyen a könyv, lapozhassa, és megnézhesse benne a fényképeket. A most bemutatott könyvek esetében a végeredmény kifejezetten jól sikerült, és kiemelte Dukay István és Hermann István munkáját. Mindketten komoly kutatómunkát végeztek, és sok ötlettel gazdagították a könyvek kiadását. 

Dukay István mesélt a kutatói munkáiról
Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Az egyik kiadvány, az Iszkáz 822 éves múltja és jelene Dukay István író tollából született. Ez a könyv mélyrehatóan mutatja be Iszkáz település történetét. Gazdag forrásanyagot és érdekes adatokat tartalmaz, melyeket 1212-től jegyeznek. A könyv részletesen kitér a település nevének eredetére, a történelmi eseményekre, a néprajzi és természeti értékekre, valamint a helyi közösség hagyományaira. 

A másik kiadvány tulajdonképpen egy képes album, ami több mint 200 fotót tartalmaz. Ezek a fotók Iszkáz épített és természeti környezetét, a helyi emberek mindennapjait és a kulturális eseményeket örökítik meg. A könyv egyfajta útikalauz is, amely segít felfedezni Iszkáz rejtett kincseit és szépségeit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában