Jóváhagyták a kiviteli tervet

2024.03.24. 16:00

Korszerűbbé válik a közvilágítás Devecserben

Az E.ON területi referense véleményezte az önkormányzat által a város közvilágításának korszerűsítésére elkészíttetett és benyújtott kiviteli tervet, amelyet időközben jóváhagytak.

Tóth B. Zsuzsa

A beszerzési eljárás, a kivitelező kiválasztása folyamatban van – tudtuk meg Ferenczi Gábor polgármestertől. – Önkormányzatunk tavaly indította el a város teljes közvilágításának korszerűsítését, melynek tervezésével pályáztatás után megbízott egy szakmérnököt. A tervet a lakossági javaslatok figyelembevételével képviselő-testületünk számos alkalommal újratárgyalta, a tervezővel egyeztette, kiegészítésekkel, módosításokkal véglegesítette. Tavaly nyár óta pedig két hazai piaci szereplő tesztlámpái működnek már négy helyszínen: a Miskei utca Deák tér és Sümegi út közötti szakaszán, a Sümegi út Miskei utcai torkolatánál, a Miskei utcán a Dr. Laczay Antal parknál létesülő gyalogátkelőhelynél és a Park utca teljes hosszán. Az energetikai korszerűsítéssel a régi, elavult, sokszor meghibásodó, nagy áramfelvételű lámpatestek helyére a lakóövezetek egyes közterületeteihez igazodó, korszerű, ledes lámpatestek kerülnek. Ugyanakkor számos olyan pontra helyezünk még el lámpát, ahol idáig nem volt. A beruházás ugyanakkor szándékosan nem érinti a rendkívül költséges, speciális díszlámpákat, valamint a parkok egyébként is felesleges éjszakai világítását – mondta a polgármester. 

A devecseri önkormányzat által a város közvilágításának korszerűsítésére elkészíttetett és benyújtott kiviteli tervet már jóváhagyták
Fotó: önkormányzat

A közvilágítás korszerűsítésével a cél az energiatakarékosság mellett a város közvilágításra fordított kiadásainak radikális csökkentése, a fényszennyezés mértékének minimalizálása volt. Ugyanakkor optimalizálni szeretnék a fényviszonyokat az egyes közterületeken, javítani a csomópontok, gyalogátkelőhelyek megvilágítását. A modernizációt, egyben energiatakarékosságot célzó komplex beruházást az önkormányzat saját cégén keresztül, önerőből szeretné megvalósítani a lakóövezetek utcai világítása vonatkozásában. A legtöbb magyarországi településtől eltérően nem szeretnének igénybe venni semmilyen hitelkonstrukciót. Devecser Város Önkormányzata a közvilágítás korszerűsítését célzó beruházást annak elkészülte után egy összegben szeretné kifizetni. 

A korszerűsítésből eredő megtakarítás így a megvalósulástól kezdve az önkormányzatnál marad, s a beruházás a város számára a legköltséghatékonyabb módon realizálódik, hiszen a jelenlegi, illetve a következő években várható áramdíjak alapján három éven belül megtérül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában