Adomány

2024.03.10. 15:40

Műtőlámpákat ajándékoztak a veszprémi kórháznak

Három darab, összesen hárommillió forint értékű műtőlámpát adományozott a Veszprém Lions Club (VLC) a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának, írták meg a kórház közösségi oldalán. Tájékoztatásuk szerint a legnagyobb, klub alapon szerveződő civil jószolgálati szervezet veszprémi tagszervezete évek óta elkötelezett az egészségügyi ellátórendszer támogatása iránt.

Kovács Erika

Három darab, összesen hárommillió forint értékű műtőlámpát adományozott a Veszprém Lions Club a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának

Forrás: kórház

Az egyes osztályok – mint például az urológia, az onkológia, az intenzív osztály – közvetlen eszköztámogatásai után a koronavírus-járvány idején, 2021-ben a jelentősen megnövekedett adminisztrációs terhek miatt öt új, a kórház rendszeréhez illeszkedő számítógéppel támogatták az intézményt. Tavalyelőtt egy a nyirokér- és vénás pangásos panaszok megelőzésére és kezelésére, valamint a trombózis megelőzésére szolgáló speciális készüléket adományozott a kórháznak. –Rendszeres segítségük jelentőségét növeli, hogy sem állami, sem önkormányzati támogatást nem kapnak, kizárólag tagjaik befizetéseiből és hozzájárulásaikból működnek és finanszírozzák adományaikat, fogalmaztak. 

Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház korábbi főigazgatója szerint, mivel a helyi szervezetek, klubok elsősorban saját közösségük körében végzik tevékenységüket, így pontosan fel tudják mérni, kinek érdemes és hogyan lehet a leghatékonyabban segíteni. A szülészeti-nőgyógyászati osztály támogatásával – melyet ezúton is köszön az intézmény – a Veszprém Lions Club hozzájárult ahhoz, hogy a szülőszobák felszereltségének színvonala emelkedjen. Rövidebben erről ITT számoltunk be. 

A szülészeti-nőgyógyászati osztály támogatásával emelkedik a szülőszobák felszereltségének színvonala 
Forrás: kórház

Leitold László, a VLC elnöke az adományátadó ünnepségen elmondta: támogatásuk befektetés a jövőbe, tagságuk összefogása és támogatása révén szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az intézmény a lehető legjobb feltételeket biztosíthassa a szülő nők számára. Kiemelte, Magyarországon mintegy 50 Lions klub működik közel 900 taggal, és évente országosan 150–200 millió forint értékű adományt juttatnak el különféle célokra. Az elnök büszkén szólt arról, hogy a társadalmi felelősségvállalásukkal a vármegye egész közösségének javát szolgálhatják. 

– Ez a kezdeményezés kiváló példaként szolgál arra, hogy a civil társadalom is jelentős szerepet vállaljon az egészségügyi ellátás fejlesztésében, ezt Németh Zsolt főorvos, a szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetője mondta. Rámutatott, a Veszprém vármegyei kórházban tavaly 1435 újszülöttet segítettek világra szülésznőik és szakorvosaik, a vármegyében zajló szülések közel kétharmada a veszprémi intézményben történik. A főorvos hozzátette, s kórházat a biztonságos ellátás szempontjából erősíti, segíti a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum keretei között működő Perinatális Intenzív Centrum (PIC) is, ahol évente 300 újszülöttről, közöttük 150–200 koraszülöttről gondoskodnak az orvosok és a szakdolgozók. 

Elmondta továbbá, a koraszülött-ellátás mellett Veszprém vármegyében egyedülálló módon a szülészet-nőgyógyászati osztályon végzik a nőgyógyászati nagy műtétek zömét, tavaly a 357 esetből 71 nőgyógyászati-onkosebészeti beavatkozás történt. Az osztályon több mint 70-en dolgoznak, 13 szakorvos és 7 rezidens gondoskodik az ellátásról. A speciális tudással rendelkező szakorvosi team tagjai közül hárman nőgyógyászati daganatsebész-szakvizsgával rendelkeznek, ami a jelenlegi egészségügyi ellátórendszerben megkülönbözteti a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházat más intézményektől. 

a koraszülött-ellátás mellett Veszprém vármegyében egyedülálló módon a szülészet-nőgyógyászati osztályon végzik a nőgyógyászati nagy műtétek zömét
Forrás: kórház

– Sőt, a vármegyei kórházban működő Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Centrum munkatársaival együttműködve, a multidiszciplináris megközelítés révén a veszprémi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya a régióban kiemelkedő színvonalú ellátást biztosít a nőgyógyászati onkológia terén, hangsúlyozta a főorvos. Németh Zsolt elkötelezett amellett, hogy a legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsák – ehhez, mint mondta, minden támogató segítséget köszönnek. Törekednek arra, hogy a gyermeküket váró kismamák, a szülő nők és újszülöttjeik, valamint a nőgyógyászati betegek számára szakszerű ellátást, empatikus környezetet biztosítsanak, ezzel is növelve a gyógyulási esélyeket és a betegek életminőségének színvonalát. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában