Felmérés

2024.03.05. 14:00

Növekvőben a hazai fehérgólya-populáció

Hazánk egyes területein már megjelentek a fehér gólyák, s ezzel együtt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is közzétette a fajhoz kapcsolódó 2023-as felmérés eredményeit.

Szijártó János

A hazai fehérgólya-állomány az elmúlt 25 év átlagánál lényegesen jobb költési eredményt ért el tavaly. Ezt a napokban elkészült 2023-as fehérgólya-felmérés összesítése is megerősíti. Az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megalakulása óta aktívan részt vesz a fehér gólyák védelmében és a faj időszakos felméréseiben. Koordinálásuk mellett 2023-ban az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fészkekről, a mindenki számára nyitott TermészetLesen program részeként. Az adatgyűjtést az MME Turdus okostelefonos Gólyales alkalmazása is nagyban segítette, és az örömteli eredmények az állomány mintegy 10 százalékos növekedését mutatják.

Lassan mindenhova megérkeznek a fehér gólyák. A róluk készült tavalyi felmérés napokban közzétett adatai azt mutatják, hogy jól érzik magukat nálunk, számuk évről évre növekszik
Fotó: Szijártó János/Napló

Az MME által közzétett adatok alapján az online gólyaadatbázisba 2023. december 31-ig feltöltött adatok 1280 település 3715 fészkelőhelyéről tudósítanak. A napi megfigyelési adatok száma 5970, ami a korábbi évekhez képest magas szám és jórészt a Turdus alkalmazáson keresztül érkezett a felmérőktől. A vizsgált fészkelőhelyek közül 2019 fészek volt lakott, melyből 1690 sikeresen repített fiókákat vagy fiókát, 334 nem járt sikerrel az utódlás tekintetében, 85-nek nem ismert a költési eredménye, 33 fészket pedig magányos gólya foglalt el. A sikeres párok összesen 5007 fiókát neveltek fel, így az átlagos fiókaszám az összes párra számolva 2,46, a sikeres párokra számítva 2,96 volt, ami nem jelent rekordot, de a sokéves átlagnál jobbnak mondható – írja honlapján az MME.

Ami Veszprém vármegyét illeti, 97 fiókát repítő párról érkezett adat, ez összességében 313 fiókát jelent. A sikeres gólyapárok így 3,23-as fiókaátlagot értek el, ami magasabb az országos átlagnál.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában