Honvédség

2024.03.02. 10:00

Pápai kutató-mentőket is kiképeznek

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál. Köztük voltak a pápai katonák is.

A gyakorlat első három napján párhuzamosan futottak az események: a szolnoki helikoptervezetőknek megkezdődött az elméleti felkészítés, valamint a pápai kutató-mentő állomány H145M fedélzeti tevékenységére történő szakkiképzése is – írja a honvedelem.hu. A felkészítés második felében a helikopterdandár hajózói is megkezdték kutató-mentő repüléseiket. Két H145M helikopter egyszerre teljesített fokozatosan nehezedő feladatokat, amelyeket az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ illetékesei és a Szolnokra kihelyezett szakember közösen koordináltak.

Helikopterfedélzeti tevékenységére képezték a pápaiakat Fotó: honvedelem.hu

Az ötödik napon már nehezített körülmények között, hegyes vidéken kellett szimulált mentési feladatokat teljesíteni, olyan területen, ahol a mentések csak a fedélzeti csörlők használatával valósulhattak meg. A gyakorlat éjszakai művelettel zárult, melynek során a kutatást és a mentést éjjellátó szemüveggel hajtották végre a katonák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában