Elismerések a világnapon

2024.03.28. 17:05

Veszprémi meteorológus is kitüntetést kapott

Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek a napokban Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a HungaroMet székházában a meteorológia világnapja alkalmából.

MTI

– A meteorológiai világnap jó alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk a meteorológiában dolgozó szakembereknek – mondta az államtitkár. Hozzátette: a díjazottak tevékenysége átfogja a meteorológiai munka szinte teljes spektrumát a klímakutatástól és a magyarországi meteorológusképzéstől a műholdakkal kapcsolatos munkán, az informatikai modellezésen, valamint a repülés- és katonai meteorológián át a tavi viharjelzésig. Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország az egyike annak a 21 országnak, ahol úgy sikerült a gazdaság teljesítményét növelni, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent, 1990-hez képest harminc százalékkal. Kiemelte, hogy a Nemzeti Energia- és Klímaterv szerint az a cél, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé váljon az ország. Kiemelte, hogy ez komoly kihívás elé állítja az energiaszektort, és ebben a munkában nagyon számítanak a meteorológiában dolgozók munkájára is.

SZANKA Gábor; KONCZ Zsófia
Koncz Zsófia államtitkár (zöld ruhában), balján Kovács Győző Gyula veszprémi meteorológus
Fotó: MTI/Soós Lajos

Szanka Gábor Gyula, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a szervezet immár gazdasági társulásként dolgozik a klímaváltozás követésén, annak hatásainak kezelésén a klíma és a környezetvédelmi szakterületekkel együttműködve.

A rendezvényen a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusoknak járó Schenzl Guidó-díjat vehetett át Kovács Győző Gyula veszprémi meteorológus és Putsay Mária. Pro Meteorológia emlékplakettet kapott Fövényi Attila, Gál Tamás Mátyás, Kullmann László és Soósné Dezső Zsuzsanna. Miniszteri elismerő oklevelet kapott Diószeghy Márta, Gyarmatiné Mészáros Erzsébet Zsuzsanna, Erdődiné Molnár Zsófia, Jenki Szilvia és Makó Zoltán, a társadalmi észlelők közül pedig Csáki Csaba, Kozma István, Tóth Lászlóné, Kovács lstvánné és Gyurgyovics István kapott elismerést.

Az Innováció a meteorológiáért díjat Kelemen Tibor, az Év MET-ÉSZ Észlelője-2024 díjat Póth Ariel kapta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában