Szertartásrend

2024.03.14. 10:00

Zirci bazilika: a húsvéti szent három nap a Bakony fővárosában

A húsvéti szent három nap március 28-án, nagycsütörtökön a 18 órai szentmisével kezdődik, amin az utolsó vacsorára emlékeznek a résztvevők, a hívek. Utána virrasztás lesz a plébániai kórus szolgálatával, helyszíne a zirci bazilika. Cikkünkben szerepel a többi szertartás is.

Rimányi Zita

A Zirci Ciszterci Apátság templomtornyai meghatározzák a Bakony fővárosának képét

Forrás: Napló

Fotó: Rimányi Zita 

Március 29-én, nagypénteken 15 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a kálvárián, rossz idő esetén a bazilikában, majd 18 órakor kezdődik az esti szertartás, a csonkamise, amin passiót énekelnek, a Zirci Városi Vegyeskórus szolgálatával, helyszíne a zirci bazilika.  

A zirci bazilika különleges belső díszítéssel rendelkezik
A zirci bazilika különleges belső díszítéssel rendelkezik
Fotó: Rimányi Zita / Forrás: Napló

Március 30-án, nagyszombaton a szent sír látogatására nyílik lehetőség a templomtorony alatti kápolnában egész nap. Majd 18 órakor kezdődik a vigília szertartása, az ünnepi szentmise, feltámadási körmenettel és agapéval.

Március 31-én, húsvétvasárnap 8 órakor lesz szentmise, utána ételszentelést tartanak az udvaron. Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik, és 18 órakor is lesz szentmise. 

Orgonakoncertet ad húsvétvasárnap a zirci bazilikában 16 órától Dankos Attila, a Szent Mihály főszékesegyház főzeneigazgatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában