Együttműködési megállapodás

2024.04.18. 16:00

Hasznos mindkét félnek, hasznos a társadalomnak

Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A mindkét fél számára hasznos megállapodás többek között szakmai gyakorlati hely biztosítására, szak- és diplomadolgozatok témavezetésére, Tudományos Diákköri Konferencia-dolgozatok szakmai konzultációjára, versenyek szervezésére vonatkozik.

Benkő Péter

A megállapodást április 17-én írta alá az egyetemen Gelencsér András rektor, Csillag Zsolt kancellár és Dékány Balázs rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, rendőrfőkapitány. Az eseményen jelen volt Fehérvölgyi Beáta, a gazdaságtudományi és Süle Zoltán, a műszaki informatikai kar dékánja, ez a két kar érintett.

Dékány Balázs, Gelencsér András és Csillag Zsolt írta alá a megállapodást
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Gelencsér András köszöntőjében hangsúlyozta, az egyetemeknek alaptevékenységükön kívül fontos kapcsolódniuk a régió intézményeihez, a társadalomhoz. A Pannon Egyetemmel a vállalatok, intézmények, gazdasági-társadalmi szereplők kapcsolatban állnak, az ott létrehozott értékeket, képességeket hasznosítva. Kiemelte, a rendőrséggel hosszú múltra tekint vissza együttműködésük, ebbe illeszkedik a mostani megállapodás. Számos kapcsolódási pont létezik szakmai, kutatási területek, ismeretterjesztés, oktatás-képzés terén, ezt kívánják megerősíteni, továbbfejleszteni, még inkább felderítve a lehetőségeket. – Mindkét intézmény profitál ebből, az egyetem társadalmi hasznossága megkérdőjelezhetetlenné válik, hallgatóinknak ezáltal értelmes célokat, feladatokat adunk. Ez egy mérföldkő – mondta el a rektor.

Dékány Balázs az elmúlt évekről beszélt, melyekben az együttműködés felgyorsult. Az egyetemen összpontosuló tudásra nyitott a rendőrség, hiszen minden jelenkori kihívásra választ kell adniuk, így jól együttműködnek az egyetemi hallgatók tudáscsomagjával, akik pedig a rendőrkapitányság működési tapasztalatát hasznosítják gazdasági, informatikai területen. – Az informatikában elkezdett együttműködésre jó példa a vármegyében működő térfigyelő kamerarendszerek még professzionálisabbá tétele, az emberi erőforrások kiváltása. A rendőrség igyekszik az egyetem felé különböző előadásokat biztosítani, amiből mindkét fél profitál – mondta el, s kiemelte a kommunikációs szakterületet, melyhez az egyetem nagy technikai háttere, tudása jól hasznosítható. Ez a napi működésben is segíti a rendőrséget, ezért foglalták keretbe a megállapodással az együttműködést.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Csillag Zsolt elmondta, az egyetem az elmúlt időben számos együttműködést írt alá, ezek mindegyike a társadalom felé szolgáltat. Az oktatás, kutatás, kutatásfejlesztés mint fő feladatok mellett ez egy társadalmi felelősségvállalás, ami az intézmény kötelessége is. – Mindenkinek abban segítünk, ami a profiljához illeszkedik, s amihez intézményünk a legnagyobb hozzáadott értéket nyújtja. Jó példa erre a Társadalmi Innovációs Nemzeti Labor, amely pont arra keresi a választ, hogy a társadalmi innováció milyen módon, eszköztárral segítheti a mindennapi élet igényeit. A mostani megállapodás aláírása ennek formalizálása. Egy egyetemi tudás akkor ér igazán valamit, ha vagy a gazdaságban, vagy a társadalom területén hasznosul – mondta el.

Kérdésre válaszolva elhangzott, azokban a vármegyékben, ahol az egyetem érintett, a megállapodások szintén hasznosíthatók, az együttműködés nem korlátozódik a vármegye határaira. Átfogó céljuk mindenkinek abban segíteni, amire szüksége van, és amiben tudnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában