Közlekedés

2024.04.11. 14:51

Réfi Ferenc: türelmesebbnek kell lennünk az utakon!

Eljött az igazi tavasz, amit a közlekedésben a motorosok száma is jól jelez. Több hónapnyi várakozás után leporolhatták a tulajdonosok a kétkerekűt, de a közlekedésben a veszély állandóan ott van, amivel számolni kell. Réfi Ferenc autós és motoros szakoktatóval beszélgettünk.

Balogh Dávid

Az utóbbi napokban, hetekben megérkeztek a motorosok is az utakra, miben változtatja ez meg a közlekedést az elmúlt hónapokhoz képest, kérdeztük a szakembert.

Réfi Ferenc szerint szolidárisabbnak kell lennünk az utakon 
Fotó: Balogh Dávid/Napló

– Még körültekintőbbnek kell lenniük a közlekedésben résztvevőknek. Autós szemszögből fontos, hogy gyakrabban pillantsunk bele a tükrökbe, ahogy azt a KRESZ is kiemeli. Autóban ülve ne felejtsük el, hogy minket egyfajta páncél véd, amivel a motorosok nem rendelkeznek, őket csak a ruha védi. Fontos, hogy toleráljuk a másikat. Nyilván rohanó világot élünk, mindenki siet, de észben kell tartani, hogy a baj velünk is megtörténhet – fogalmazott a szakoktató.

Ma már kiemelkedő teljesítményre képesek az új motorok, ami növeli a kockázatokat. – Komoly teljesítményük van a súly és a lóerő arányában. A motoroknál a technológia sokkal előrébb jár az autóénál, ezt nyugodtan mondhatom. Példálózhatok a villanyos motorokkal, elképesztő teljesítmény, szinte hang nélkül, ez is rengeteg veszélyt hordoz magában. Fontos azonban, hogy amikor elővesszük egy hosszú kihagyás után a motort, lassan, fokozatosan szoktassuk vissza magunkat. Ha több hónapig nem ült az ember motoron, újra kell ismételni sok mindent, a környezeti tényezőket figyelembe véve. Ez kicsit olyan mint az edzés, előtte be kell melegíteni, ha nem így történik, jön a sérülés – magyarázta a szakember.

Az utakon hiányzik a szolidaritás? – kérdeztük végezetül a szakoktatótól. – Egyre jobban megfigyelhető, ezer példával is alá lehet ezt támasztani. Az autósok nem csak a motorost, de talán még egymást sem segítik. Gyakran megesik, ha a tanuló vezető lefullad, nem segítik a többiek, hanem inkább stresszelik dudával vagy mutogatással. Ezen kellene változtatni, és türelmesebbnek lenni, mert mindenkinek érdeke a biztonságos közlekedés – jegyezte meg Réfi Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában