Képviseletünk az unióban

2024.05.29. 20:28

A házelnök Zircen: "Soha nem volt akkora tétje a választásoknak, mint most"

Politikai fórumot szervezett szerdán Zircen Ottó Péter, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke. Az esten Kövér László, az országgyűlés elnöke tartott előadást és előtte sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy soha nem volt még akkora tétje az európai parlamenti választásoknak, mint most.

Rimányi Zita

Kövér László, az országgyűlés elnöke

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Kövér László szavai szerint az igazi tét az, hogy háború vagy béke lesz szomszédunkban, kontinensünkön. A valóságos csaták már eddig is borzasztó áldozatokkal jártak, és ami az ütközetek után marad, azoknak a károknak a mértéke még nem belátható, azt sem tudni, hogy akik elhagyni kényszerültek hazájukat, visszatérnek-e oda, mondta el a házelnök. – Olyan történelmi múlttal, mint a miénk, tudjuk, milyen veszélyes, hogy magával sodorhat ez a folyamat minket is. Gátat kell szabni ennek, ki kell maradnia az egész EU-nak abból a konfliktusból, ami nem is a miénk. Ennek megfelelően kell támogatni olyan képviselők bekerülését az Európai Parlamentbe, akik ezt képviselik. Elég baj nekünk, hogy az ukrajnai háború gazdasági következményei megcsapolták a családok pénztárcáját. Ezért van igazi, komoly tétje a június 9-i választásoknak – hangsúlyozta.

Kövér László, az országgyűlés elnöke
Fotó: Nagy Lajos / Napló

Azt szintén megjegyezte, hogy a háború vagy béke tétje mellett az unió még ki van téve a migrációs hullámnak. – Magyarország védi határait az illegális bevándorlástól, mások éppen ezt ösztönzik. Épp azért kapunk büntetést, mert az illegális migráció ellen védekezünk – húzta alá.
A házelnök szerint a mezőgazdasági területen dolgozók, a gazdák is úgy érezhetik, hogy a brüsszeli politika szerinti agrárpiac az emberek ellensége, azoké, akik az év 365 napján azon vannak, hogy legyen mit ennünk. – Olyan képviseletet kell küldenünk az Európai Parlamentbe, amely valóban minket szolgál – szögezte le Kövér László, és újságírói kérdésre hozzáfűzte: meggyőződése, hogy kevés olyan kisváros van hazánkban, ami annyi kulturális kinccsel rendelkezik, mint Zirc. Büszkék lehetnek erre a helyiek és érdemes okosan gazdálkodniuk vele, jegyezte meg.
A fórum elején Kovács Zoltán köszöntötte a megjelenteket és bemutatta a Fidesz-KDNP zirci jelöltjeit, akikről egy korábbi sajtótájékoztató kapcsán már írtunk. A honatya leszögezte: többségük már eddig is bizonyította rátermettségét képviselői, városvezetői posztján. Megemlítette, hogy június 9-én nemcsak polgármesterjelöltre és a képviselőjelöltekre szavazhatunk, hanem a vármegyei önkormányzati listákra is.
Ottó Péter arról beszélt, hogy Zirc negyven éve város, és ebből a négy évtizedből 18 esztendőben polgármesteri tisztséget töltött be. Ezt szolgálatnak tekinti és a továbbiakban is szolgálni szeretné a helyieket. Zirc évezredes történelmének néhány eseményét idézte fel, és ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az értékekben gazdag településen ezek megőrzése a fontos. Szerinte most is, mint történelmünk során többször, olyan döntés előtt állunk, ami meghatározza jövőnket, szerinte olyan képviselőkre van szükség, akik a haza érdekeit szolgálják. 
Ezután kezdett el beszélni az összegyűltekhez Kövér László, szólt arról, hogy mióta részt veszünk mi, magyarok az európai parlamenti választásokon, mindegyiket megnyerte a Fidesz-KDNP. Tájékoztatása szerint 21 helyünk van Brüsszelben, lakosságszám-arányosan ennyi képviselőnk lehet. Úgy véli, jelenleg nem mindegyik a nemzeti érdekek mellett emel szót. A házelnök szólt az uniós pályázatok felesleges feltételeiről és arról, hogy szerinte, ha igazán aggódnának Brüsszelben a felzárkózásunk, a sorsunk miatt, akkor minket kellene megkérdezniük, miben segíthetnek, meghallgathatnák, mire van igazán szükségünk a felesleges feltételek helyett. Beszélt az alacsony bérszínvonalról is, az orvosok és a pedagógusok bérének felzárkóztatásáról, elvándorlásuk megakadályozásáról és arról, hogyan segíthetne e téren az EU, mit ért el e téren a jelenlegi kormány az uniónál. Előadásának további része már nem volt sajtónyilvános.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában