A honvédelem napja Pápán

2024.05.22. 07:00

A katonahősök nem születnek, hanem azzá válnak

A magyar honvédelem napja alkalmából megemlékezést tartottak a pápai vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős ezred nevű emlékműnél. Az ünnepségen Csatári Zsanett, a 15. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda Veszprém vármegye megbízott irodavezetője úgy fogalmazott, a magyar katonák egyedülálló, bátor, önfeláldozó helytállásának köszönhető, hogy létezik és él a magyar hon.

Haraszti Gábor

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának keretében a Görgei Artúr, Kmety György és Knézich Károly parancsnoksága alatt álló magyar erők 1849. május 21-én foglalták vissza a budai várat Heinrich Hentzi osztrák császári tábornok seregeitől. 1992 óta emlékezünk ezen a napon a Magyar Honvédség létrejöttére, a Habsburg Birodalom elleni forradalmi eseményekre, valamint az elbukott szabadságharc történelmi küzdelmeire.

Unger Tamás (balról) és Kovács Zoltán is fejet hajtott a hős katonák emléke előtt Fotó: Haraszti Gábor

Az ünnepség keretében Csukárdi Tibor versét követően Csatári Zsanett százados mondott beszédet, melyben emlékeztetett, ma ugyanúgy szükségünk van a hazánkat szerető, azért tenni akaró honfitársakra, hiszen a béke, a szabadság és a biztonság fenntartásáért ma ugyanúgy küzdenünk kell, mint bármikor a történelem folyamán.

– A katonahősök nem születnek, hanem bizonyos körülmények hatására azzá válnak. Biztos vagyok benne, hogy a budai hősök sem szerettek volna hősökké válni, a körülmények mégis azzá tették őket. Jelesre vizsgáztak bátorságból, hazaszeretetből, a szabadság védelméből, önfeláldozásból, példamutatásból. A mai napon különös büszkeséggel tölt el minket, hogy elődeink nyomdokain járhatunk. Bár tény, hogy május 21-e diadalmas győzelmét ünnepeljük ma, az emberi veszteség is kiemelkedő volt. A közel 400 halott és legalább kétszer annyi testi és lelki sérült örökre gyászra és szomorúságra ítélte az utódokat. Rengetegen sirattak apát, fiút, testvért, barátot, jó ismerőst, kedves szomszédot. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakában az egész világ Magyarországra figyelt. A több mint másfél évig tartó küzdelem során a hazafiság, a nemzet iránti elkötelezettség bámulatra méltó egységbe kovácsolta a fiatalokat. Hajtsunk ma fejet elődeink emléke előtt. Legyünk nagyon hálásak azért, hogy megmutatták a bátorságukat, elhivatottságukkal és kitartásukkal pedig bizonyították nekünk a hazaszeretetüket – mondta a megbízott irodavezető.

Az ünnepségen jelen volt Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Unger Tamás alpolgármester, Magasy Zsolt ezredes, az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoka, valamint Farkasdi Lajos nyugállományú őrnagy, a Honvéd Bajtársi Klub elnöke, aki díszoklevelet és emléktárgyat adományozott Magasy Zsoltnak, Novák Tamás nyugállományú századosnak, a klub titkárának, Gaál Zsolt Mihály nyugállományú őrnagynak, a szervezet gazdasági felelősének, Mészáros István nyugállományú őrnagynak, az egyesület aktivistájának, Czupper András, Ihász-Marcaltő polgármesterének és Csatári Zsanettnek. Az ünnepség koszorúzással és a Szózat hangjaival ért véget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában