Büszkeség

2024.05.29. 12:00

A Somlót is javasolták a hungarikumok közé

A Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Ország- gyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – újra meghirdette vetélkedőjét a hungarikummozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében. A játékos felmérőn a PSZC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola 10. osztályos tanulói 5. helyezést értek el.

Haraszti Gábor

A vetélkedő elődöntő-döntőjét Lakiteleken, a Hungarikum ligetben rendezték meg. A versenyre érkeztek csapatok Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról is, több mint száz csapatból kerültek a pápaiak a legjobb 16 közé. Az első nap az elődöntőt, míg a második nap a döntőt tartották. 

Banka Ákos, Sárközi Nikolett, Csiszár Ágoston felkészítőjükkel, Veilandics Tamással Fotó: iskola

– Az elődöntőben a már korábban, a herendi porcelánról beküldött prezentációt adtuk elő, és egy hungarikummal kapcsolatos, 25 kérdésből álló totót kellett kitölteni – mesélte Veilandics Tamás, a pápai tanulók felkészítője. – A döntőben, továbbra is Veszprém vármegyénél maradva, a hungarikumok közé a Somlót ajánlottuk előadás formájában, majd egy totót kellett kitölteni. A versenyen kívül a résztvevőknek külön bemutatót szerveztek a Bács-Kiskun vármegyei értéktár elemeiből. A műsorban népzene-, néptánc- és ének­előadást is hallgathattunk. Megkóstolhattuk az értéktár gasztronómiai különlegessé­geit, mint például a grillázstortát vagy a paprikás kácsit – tájékoztatott a felkészítő. 
A pápaiak végül a sikeres felkészülésnek köszönhe­tően az ötödik helyet szerezték meg, a csapat tagja Sárközi Nikolett, Banka Ákos és Csiszár Ágoston volt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában