Botev 50

2024.05.20. 16:00

Ahol iskola van, ott van jövő is (képgaléria)

A Hangvillában rendezett ünnepi gálával ünnepelte fél évszázados létét a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola.

Juhász-Léhi István

A szülők és a tanulók egyaránt igénylik az iskola még családiasabb jellegét

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Christo Stefanov Polendakov bolgár nagykövet. A diplomata elmondta, Hriszto Botev a bolgár történelemben éppen annyira fontos, mint Petőfi Sándor a magyarban. Botev számukra egy szent és példa, akit követni kell. Kiderült, az iskolában tett látogatása nagy benyomást tett rá. Hozzátette, az elmúlt fél évszázadban a Botevben tanulók egy kicsit jobban megismerhették Bulgáriát is. 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az ünnepségen arról beszélt, 50 év egy 1000 éves város történetében talán nem tűnik olyan túl hosszúnak, ám mégiscsak fontos. Ha jubileumot, jelen esetben öt évtizedet ünneplünk, több dologra kell hogy emlékezzünk. Emlékeznünk kell egyszer arra a pillanatra, ami ötven évvel ezelőtt megszületett, hiszen ez a döntés arról szólt, hogy Veszprém kezdi kinőni a határait, kezd növekedni. Az elődök eközben úgy döntöttek, hogy a lakások mellett legyen óvoda, legyen iskola, mert ahol iskola van, ott van jövő is. 

A rendezvényen köszöntőt mondott Porga Gyula polgármester is 
Fotó: Nagy Lajos / Napló

A polgármester szerint van oka a közösségnek ünnepelnie azt is, hogy 50 évvel ezelőtt létrejött a tantestület. Volt egy igazgató, aki megszervezte az iskolát, és elindult a pedagógiai munka. Fiatal, lánglelkű pedagógusok várták a veszprémi gyermekeket, és sikerült úgy elindítani ezt az iskolát, hogy később a városi intézmények élmezőnyébe került. A pedagógusok mellett ugyanakkor az elmúlt ötven esztendőben a diákok is benne vannak, hiszen egy iskolát elsősorban pedagógusok formálnak, de az iskola hírét a diákok viszik tovább. Kijelentette, botevesnek lenni nagy presztízst jelent Veszprémben. 

Molnárné Staub Ildikó, a Botev-iskola igazgatója ünnepi beszédében elmondta, amikor az ember kerek születésnapot ünnepel, igyekszik számot vetni önmagával, mérleget von, visszatekint a múltba. Kiderült, az intézmény 50 évéből 34-nek közvetlenül is részese volt szaktanárként, osztályfőnökként, a német nemzetiségi tagozat vezetőjeként, intézményvezető-helyettesként és az utóbbi hat évben igazgatóként. Nyomon követhette a változásokat, a folyamatos fejlődést. Megtartották elődeik értékeit, mint az igényes, hozzáértő szakmai munka, elkötelezettség a hivatás iránt, empátia, tolerancia, nyitottság, befogadó légkör, és legfőképpen a tanítás és a gyerekek szeretete. Hangsúlyozta, ezekre az alapokra építve követik a folyamatos megújulást igénylő tantervi, módszertani, technikai változásokat, és fejlesztik a pedagógiai kultúrát. 

Molnárné Staub Ildikó, a Botev-iskola igazgatója ünnepi beszédében elmondta, amikor az ember kerek születésnapot ünnepel, igyekszik számot vetni önmagával, mérleget von, visszatekint a múltba
Fotó: Nagy Lajos / Napló

Szót ejtett arról is, hogy az idegennyelv-oktatás az iskola egyik oszlopa. Nyelvoktatási programjuk sikerességét mutatja tanulóik kiemelkedő teljesítménye mind az alapfokú nyelvvizsgákat, mind a tanulmányi versenyeket és a középiskolai felvételiket illetően. A szülők és a tanulók egyaránt igénylik az iskola még családiasabb jellegét. Azt kívánta, hogy a Botev az elkövetkezendő években is eredményes, jó hangulatú, gyermekközpontú hely maradjon Veszprémben. 

Rózsa János, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese az egyesület nevében 100 ezer forinttal támogatta az iskolát, a színpadon pedig az énekkar műsorát hallhatta publikum.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában