Gizella-napi szentmise

2024.05.14. 20:00

Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete

Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Udvardy György veszprémi érsek a Gizella-napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén.

Veol.hu

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Lélekemelő esemény várta a Gizella-napok nyitó szentmiséjének vendégeit. A hívőkkel együtt a Veszprémi Érsekség által meghirdetett országos hittanos és kórustalálkozó résztvevőivel több mint másfélezren gyűltek össze a Szentháromság téren.

A szentmisét a tavalyi Gizella-fanfár pályázat győztes műve, Malek Miklós alkotása vezette fel. Az ünnepélyes alkalom Kovács Szilárd Ferenc Gizella-miséje szerint zajlott.

Udvardy György érsek köszöntőjében elmondta, az idei Mindszenty 80 év Mindszenty József veszprémi püspöki kinevezésének évfordulójára emlékezik. Kiemelte, hogy nagy reménységgel tekintenek Bódi Mária Magdolna boldoggá avatása elébe is. Bizakodott, hogy hamarosan hivatalos értesítést kaphatunk az eljárás alakulásáról.

Homíliájában a mennyek országáról, az igazi kincsről beszélt. Úgy fogalmazott, számunkra az igazi kincs Isten országa. Az ehhez vezető út kincskereséshez hasonlatos. Gizella királyné példája mutatja meg, mit jelent mindent odaadni Krisztusért, és boldogságra lelni a szolgálatában. Hozzá hasonlóan példakép Szent István és Szent Imre, akik a keresés, felismerés és döntés útján építették az Istennel való kapcsolatukat. Az embereknek gyakran nehéz megérteni ezt az elkötelezettséget, de a keresztények számára ez a boldogság forrása.

Az érsek hangsúlyozta, küzdenünk kell a jóért, az igazságért, a szeretetért, és erre kell tanítani a fiatalokat is. Ők is kincset jelentenek a számunkra, ezért nyújtsunk segítséget nekik abban, hogyan tudják megtalálni saját boldogságukat az Istennel való kapcsolatban. Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete, a benne való öröm, amely által valódi boldogságot találhatunk az életünkben.

A szentmise végén Udvardy György arról beszélt, hogy ünnepre hívott bennünket egyházunk. Az ünnep mindig ajándék, amely közösségünket, identitásunkat formálja. Az ünnep képes jövőt teremteni, mert forrása mindig a múltban ered, de a jövőre irányul. Krisztus a jövőnk, őt keressük, őt találjuk meg – fogalmazott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában