2024.05.29. 13:26
Bergmann Nándor füredi cukrász elmondta, miből áll az év fagylaltja
Tökmagsorbet piros bogyós gyümölcsökkel elnevezéssel az év legjobb fagylaltját készítette el Bergmann Nándor A kis Bergmann cukrászdában nemrég. A legjobbnak járó serleget nagy örömmel vette át, amivel édesapja, Bergmann Ernő, a híres cukrászmester emléke előtt is tiszteleg. A füredi cukrász megkapta a szakmai szervezetek elismerését jelképező serleget is.
– Az alap egy sorbet (fagyasztott gyümölcsből készített jeges édesség, valójában egy gyümölcsfagylalt – a szerk.), mely nem tartalmaz tojást és tejterméket. Tökmagpaszta van benne, amit mi készítünk, valamint hazai termelőktől származó tökmagolaj is került bele, sorolta Bergmann Nándor a győztes fagylaltról. Hozzátette, kevés sót is tettek hozzá, ami passzol a maghoz és ellensúlyozza az édes ízt. Pörkölt tökmag is került a rétegek közé, valamint egy erdei gyümölcsös szósz, amit szintén saját recept alapján készítettek el. A fagylalt összeállítása Nándor ötlete volt, ugyanis kedveli a tökmagot és a sós ízeket. Édesanyja, Bergmann Gabriella mestercukrász javasolta neki, hogy nevezzen vele a versenyen, amit a Magyar Cukrász Ipartestület írt ki.
![Bergmann Nándor édesanyjával, Gabriellával és családjával](https://cdn.veol.hu/2024/05/vKVuBLsVYJU5yiBrMavzTBquai4OALrPv0ItE89aGc4/fit/1200/900/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczMTJkYjFiOTg3MjRmNzU4YTVhMjBkYzIzNjI2Mzli.jpg)
Fotó: Kovács Erika/Napló
– Nagy megtiszteltetés, hatalmas szakmai elismerés, siker a győzelem, mely természetesen előnyös az üzlet szempontjából is, vélekedett a fiatalember. Azt mondta, nem számított arra, hogy első lesz. Nándor nagy szeretettel és tisztelettel beszélt édesapjáról, Bergmann Ernőről, a legendás cukrászmesterről, és a díjakkal is emléke előtt tiszteleg. Kiemelte, tovább viszi a tradíciót, amit édesapja megteremtett, de folyamatosan törekszik a megújulásra is, ahogy történt a győztes fagylalt összeállításával.
![Az év legjobb fagylaltját készítette el Bergmann Nándor](https://cdn.veol.hu/2024/05/HcjijwULK2yWqVBA_jaT4nAe-EeclHI6Xst_mtIh26s/fit/1200/900/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA3M2JhNDJjNDljMTRjMzFhM2IzMjA2ZjQ4MTdlNTAz.jpg)
Fotó: Kovács Erika/Napló
Büszkén beszélt a krémesről, amit még annak idején a nagyapja készített el, majd édesapja, és az édesség bekerült a balatonfüredi értékek közé. Ezt az egész országban ismert édességet ma is készítik, titka, hogy mindig frissen állítják össze. – Hihetetlen ez az országos győzelem, aminek én is nagyon örülök! Nándorban nagy elhivatottság és szakmai alázat van, valószínűleg ez is közrejátszhatott a győzelemben, hangsúlyozta Bergmann Gabriella.