Elhivatottság, alázat

2024.05.29. 13:26

Bergmann Nándor füredi cukrász elmondta, miből áll az év fagylaltja

Tökmagsorbet piros bogyós gyümölcsökkel elnevezéssel az év legjobb fagylaltját készítette el Bergmann Nándor A kis Bergmann cukrászdában nemrég. A legjobbnak járó serleget nagy örömmel vette át, amivel édesapja, Bergmann Ernő, a híres cukrászmester emléke előtt is tiszteleg. A füredi cukrász megkapta a szakmai szervezetek elismerését jelképező serleget is.

Kovács Erika

– Az alap egy sorbet (fagyasztott gyümölcsből készített jeges édesség, valójában egy gyümölcsfagylalt – a szerk.), mely nem tartalmaz tojást és tejterméket. Tökmagpaszta van benne, amit mi készítünk, valamint hazai termelőktől származó tökmagolaj is került bele, sorolta Bergmann Nándor a győztes fagylaltról. Hozzátette, kevés sót is tettek hozzá, ami passzol a maghoz és ellensúlyozza az édes ízt. Pörkölt tökmag is került a rétegek közé, valamint egy erdei gyümölcsös szósz, amit szintén saját recept alapján készítettek el. A fagylalt összeállítása Nándor ötlete volt, ugyanis kedveli a tökmagot és a sós ízeket. Édesanyja, Bergmann Gabriella mestercukrász javasolta neki, hogy nevezzen vele a versenyen, amit a Magyar Cukrász Ipartestület írt ki.

Bergmann Nándor édesanyjával, Gabriellával és családjával
Bergmann Nándor édesanyjával, Gabriellával és családjával
Fotó: Kovács Erika/Napló

– Nagy megtiszteltetés, hatalmas szakmai elismerés, siker a győzelem, mely természetesen előnyös az üzlet szempontjából is, vélekedett a fiatalember. Azt mondta, nem számított arra, hogy első lesz. Nándor nagy szeretettel és tisztelettel beszélt édesapjáról, Bergmann Ernőről, a legendás cukrászmesterről, és a díjakkal is emléke előtt tiszteleg. Kiemelte, tovább viszi a tradíciót, amit édesapja megteremtett, de folyamatosan törekszik a megújulásra is, ahogy történt a győztes fagylalt összeállításával.

Az év legjobb fagylaltját készítette el Bergmann Nándor
Az év legjobb fagylaltját készítette el Bergmann Nándor 
Fotó: Kovács Erika/Napló

Büszkén beszélt a krémesről, amit még annak idején a nagyapja készített el, majd édesapja, és az édesség bekerült a balatonfüredi értékek közé. Ezt az egész országban ismert édességet ma is készítik, titka, hogy mindig frissen állítják össze. – Hihetetlen ez az országos győzelem, aminek én is nagyon örülök! Nándorban nagy elhivatottság és szakmai alázat van, valószínűleg ez is közrejátszhatott a győzelemben, hangsúlyozta Bergmann Gabriella.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában