Állatvédelem

2024.05.22. 13:00

Elsöprő siker az állatvédő civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos pályázaton

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, az állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Kovács Erika

A kormánybiztos hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartják az állatvédelem területén a civil szervezetek munkájának segítését, az elmúlt két évben közel 1 milliárd 200 millió forintot fordítottak tevékenységük anyagi támogatására. – A 2022-es 500 millió forintos keretösszegű pályázatunkon 187 nyertes civil szervezet volt, ezt követően kikértük a véleményüket annak érdekében, hogy a következő pályázatunkon milyen változtatásokat tartanának szükségesnek. Úgy gondolom, hogy ez lehet az egyik oka annak, hogy az idei pályázatunkra közel 300 kérelem érkezett be – mondta Ovádi Péter.

Forrás: képviselői iroda/Kovács Bálint 

A pályázatra azon szervezetek jelentkezhettek, melyek állatvédelemmel vagy mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkoznak. Nemcsak a társállatokat, hanem a haszonállatokat és a vadon élő állatokat ellátó szervezetek is élhettek a lehetőséggel. A pályázat célja az állatvédelemmel és mentő-, segítő- és vakvezető kutyákkal foglalkozó civil szervezetek működési és programjaihoz kapcsolódó költségeinek, ivartalanítási és állategészségügyi költségeinek, valamint – amennyiben állatmenhellyel vagy természetvédelmi mentőközponttal is rendelkeznek – telephelyfejlesztésének anyagi támogatása. 

Ovádi Péter kiemelte, hogy az ivartalanításra és az állategészségügyi szempontokra is kiemelt hangsúlyt fektettek. A társállatokkal foglalkozó szervezetek esetében az igényelt támogatási összeg 20 százalékát kötelezően ivartalanítási költségre kell fordítani. A vadállatokkal, haszonállatokkal és mentő-, segítő- és vakvezető kutyákkal foglalkozó szervezetek esetében pedig minimum 20 százalékot kötelezően állategészségügyi szolgáltatási költségre kell hasznosítani. A pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő, előfinanszírozott támogatás összege 300 000 forinttól 10 000 000 forintig terjedhet, a pályázat lebonyolítója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A pályázat részleteiről ezen linken lehet olvasni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában