Gyönyörű műemlék épület

2024.05.20. 19:00

Eredeti pompájában ragyog az Esterházy-kastély Balatonfüreden

Egymilliárd 226 millió forintból felújították és egy interaktív nyaralástörténeti kiállítást hoztak létre a 242 éves Esterházy-kastélyban, amelyet Kontrát Károly parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Molnár Judit önkormányzati képviselő, az értéktárbizottság elnöke és Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. igazgatója nyitott meg. A létesítményt, melyben egy kávézó is helyet kapott, Miklós Tamás helytörténész vezeti.

Kovács Erika

A felújítás a gazdasági, innovációs operatív program révén, százszázalékos támogatással valósult meg. Az épületben nyaralástörténeti látogatóközpontot, kiállítóhelyet hoztak létre

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő köszönettel szól azok munkájáról, akik bármilyen tekintetben részt vettek a felújításban és a kiállítás összeállításában.

Bóka István polgármester kiemelte, a kastélynak nagyon fontos turisztikai és helytörténeti szerepe is van. Külön méltatta az interaktív kiállítás rendkívül gazdag anyagát. Reményei szerint sok fiatal is felkeresi majd a helyet, mely vonzó lesz a helyiek, a vendégek, valamint a helytörténet iránt érdeklődők körében.

Molnár Judit képviselő, bizottsági elnök fantasztikusnak és lenyűgözőnek nevezte a felújítást, illetve a kiállítást. – Megszólít minden a kiállításon, ahol órákig lehetne olvasgatni, nézni, böngészni – fogalmazott.

Virág Zsolt igazgató elmondta, a gazdasági, innovációs operatív program révén, százszázalékos támogatással megmentette az önkormányzat a gyönyörű műemlék épületet, ahol nyaralástörténeti látogatóközpontot, kiállítóhelyet hozott létre. Az Anna-bálokon, valamint a korabeli gasztronómián át bemutatják Balatonfüred fürdőéletét, és ide helyezték át a városi múzeum egy részét.

A szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres, barokk stílusban épült Esterházy-kastély felújítása a világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt programban történt. A nyaralónak épült kastély első szintjét 1783-ban hozták létre. A műemlék épülethez illeszkedve megépült egy 200 négyzetméteres látogatóközpont, és rendbe tették a kertet.

Az épület több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában állt, majd többen bérelték, 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, aztán sokáig munkásüdülőként működött. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban állt. Egy telekcsere kapcsán került az önkormányzathoz. Felújítás közben találtak egy értékes falfestményt, amelyet a műemlékvédelem restaurált.

A köszöntő gondolatok után a szónokok nemzeti színű szalag átvágásával adták át az épületet. A megnyitó fényét emelte a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság korhű viseletben előadott tánca, majd meg lehetett nézni a kastélyt, ahol Virág Zsolt tárlatbemutatót tartott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában