Találkozó

2024.05.30. 16:00

Harmónia a mai nők és a reneszánsz értékek között

Modern kori reneszánsz nők címmel érdekes találkozóra és konferenciára került sor a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban nemrég a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete szervezésében.

Kovács Erika

– Az említett egyesületet 2007-ben alapították azzal a céllal, hogy a helyi vállalkozásokat és civil szervezeteket összehozva, együtt dolgozzanak a településért. A balatonfűzfői egyesület aktív együttműködő partnere a helyi LEADER-csoportnak, fogalmazott Kontics Ferencné elnök. – A modern kori reneszánsz nők fejezik ki számunkra azt a jövőbe mutató, együttműködő hozzáállást, életszemléletet, ami a vidéken élő nők szempontjából fontos, ezt Kontics Monika, az egyesület kommunikációs vezetője mondta. Közölte, nem a nagy rendezvényekben, hanem a kisebb programokban hisznek, ugyanis a kis közösségekben kell feléleszteni a reneszánsz korban élt tudós és elmés nők modern képét. A reneszánsz meghatározó időszaka a történelemnek, jelentős társadalmi eseményeket indított el, de mai világunkban új módszerekre és üzenetekre van szükség, fontos a vidéki nők helyzetének elemzése, középpontba helyezése. 

Vincze-Bor Viktória egyedi divattervező a fenntarthatóságot emelte ki legfőbb értékként Fotó: szervezők

A konferencia a megnyitók után kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott, ahol a közösségek erejéről, a közösségszervezésről Takács Tímeával, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület elnökségi tagjával, Nagyné Czuri Eszterrel, a BENT Balaton szakmai közösség és Petrik Idával, a Modern és Stílusos Vidéki Üzleti Közösség alapítójával beszélgettek a szervezők.  A nők közéleti szerepvállalásáról Szabó Andrea társadalomtudós és Rácz Judit vidékfejlesztő fejtette ki véleményét, osztotta meg tapasztalatát. Kiemelték, egyre inkább látható a nők erősödő szerepvállalása, de a nemek között nincs igazán egyenlőség. A fiatalok között is jelentősek a különbségek, nem mindenkit érdekel a közélet. A szülőknek ebben nagy felelősségük van. 

A nők életében egyre meghatározóbb a pénzügyi önállóság, az önmegvalósítás, erről Iványi Ildikó pénzügyi elemző beszélt. Megjegyezte, az alapvető pénzügyi ismereteket már gyerekkorban meg kellene tanulni. Győry Tünde, Jásd polgármestere szerint fontos egy összetartó és támogató családi háttér. Legyenek az életben prioritások és tudatos tervezés, ez a hozzáállás az élet minden területén segít.

Az anya-lánya beszélgetéseken családi vállalkozások nő tagjai beszéltek az együttműködésről és a nehézségeiről, így Gyenge Katalin, a balatonkenesei Pékmester Biscuits Kft tulajdonosa, lánya, Süle Nóra, valamint Bittmann Adrienn és Antal Bianka, a felsőörsi Gelléri-pincészet képviselői. Kiemelték, fontos az együttműködés, a tolerancia, a munka értékelése.  

A találkozón szó volt a vállalkozó nők helyzetéről, nehézségeiről, melyről Dintsér Andrea, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége női vezetői klubjának vezetője, Dessislava Dimitrova, a technológia világában sikeres vállalkozó, vezető, Bedő Beatrix, a Budapest ImpactHub tulajdonosa beszélt. A régi és az új ideálokat Bittmann Eszterrel, a Lavender Tihany alapító társtulajdonosával, Vincze-Bor Viktóriával, a Viwine divatmárka alapítójával és Tollár Mónika producer, rendezővel elemezte Kontics Monika. 

Bittman Eszter fiatal édesanyaként és vállalkozóként kiemelte, jellemző generációjára, hogy mindent akarnak, mindenben a legjobbak szeretnének lenni, ami nem mindig sikerül. Így elengedhetetlen, hogy képesek legyenek prioritásokat felállítani, célokat kitűzni, fontos a harmónia, az egyensúly. Vincze-Bor Viktória egyedi divattervező a fenntarthatóságot emelte ki értékként. Fontosnak nevezte, hogy a fogyasztás és a divat területén is olyan mintákat mutassunk, adjunk át, melyeket követnek a fiatalok. Szerinte egyre többen tartják fontosnak a Föld, az élet védelmét, azt, hogy az emberek stílusosak legyenek, mely az önkifejezésnek is fontos eszköze.  

Nyakas Krisztián és Nagy Gergely zenészek alkalomhoz illő előadást tartottak a találkozón, melyen helyi és térségi szolgáltatók, termelők is bemutatkoztak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában