Az állatorvos válaszol

2024.05.15. 15:00

Ivartalanítással súlyos betegségek is megelőzhetők

Nagyon fontos az ivartalanítás a túlszaporulat és több betegség megelőzése miatt is – hangsúlyozta Bernát Balázs, a csopaki Vahur állatorvosi rendelő állatorvosa, akit a kutyák kapcsán kérdeztünk.

Kovács Erika

Bernát Balázs elmondta, a nőstény kutyáknál az ivartalanítás fontos a nem kívánt szaporulat megelőzése miatt, illetve náluk idős korban kialakulhat méhgyulladás, amit szintén meg lehet előzni ivartalanítással. A nőstény kutyáknál olykor némi hátránnyal is járhat az ivartalanítás, az ösztrogénszint csökkenése miatt előfordulhat vizeletcsepegés, illetve vizelettartási zavar, de ez elenyésző számban történik. Kankutyáknál az ivartalanítás amiatt lényeges, mert náluk előfordulhat viselkedési zavar, így például túlzott agresszió, illetve túlzott nemi aktivitás. Mindemellett a végbél körüli daganatok több mint kilencven százaléka a túlzott tesztoszteron-aktivitás miatt alakul ki, és ivartalanítással ennek az esélye is csökkenhet. 

Bernát Balázs állatorvos: nagyon fontos az ivartalanítás a kutyáknál
Bernát Balázs állatorvos: nagyon fontos az ivartalanítás a kutyáknál
Fotó: Kovács Erika/Napló

Az állatorvos kiemelte, az ivartalanított kankutyáknál viszont a hízásra való hajlam nem városi legenda, ugyanis a tesztoszteronszint csökkenése miatt ugyanannyi táplálékból nagyobb mennyiségű zsír épülhet fel. Abban, hogy ne így történjen, a gazdinak nagy felelőssége van. Azoknál, amelyek nagyon hajlamosak a hízásra, mint a rottweiler, a labrador és az angol buldog, különösen figyelni kell a táplálásra, mert a hízás kedvezőtlenül érinti az ízületeket. – Összességében jóval több az előnye az ivartalanításnak, mint a hátránya – fogalmazott Bernát Balázs állatorvos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában