Olvasói kérdés, szakértői válasz

2024.05.21. 11:00

Nyugdíjügyekről a veol.hu-n III. – Az özvegyi nyugdíj ideiglenesen is járhat, mutatjuk a feltételeket

A hozzátartozói nyugellátások közé tartozik az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj és a baleseti hozzátartozói ellátások. Ezekre az lehet jogosult, akinek a hozzátartozója öregségi nyugdíjasként halt meg.

Rimányi Zita

Rendszeresen jelentetünk meg cikkeket, amelyekben az idősek figyelmét hívjuk fel a különböző csalásokra, ugyanis e szempontból kiemelten veszélyeztetettnek számít korosztályuk. Ezúttal pedig sorozatunkban a nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézésről írunk, olvasóink kérésére, kérdéseik alapján. A sorozat első részében főként arról volt szó, hogy az öregségi nyugdíj és a hozzátartozói nyugellátás egyaránt kérelemre állapítható meg, nyomtatványt kell kitölteni. A kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző évben, illetve a nők negyvenéves jogosítóidejének megszerzését megelőző évben érdemes érdeklődni a jogosultság időtartamáról, a folyósítás kezdetének lehetséges időpontjairól. A sorozat második részében a szolgálati idő lényegét magyarázták el szakértők.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a társadalombiztosítási rendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátások közé tartozik az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj és a baleseti hozzátartozói ellátások. Ezekre az jogosult, akinek a hozzátartozója öregségi nyugdíjasként halt meg.

Megözvegyülés esetén főszabályként az ideiglenes özvegyi nyugdíj a jogosultnak az elhunyt halálától egy évig jár. A kezdő nap a hozzátartozó elhalálozásának a napja. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj hatvan százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat a halála időpontjában megillette.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki a házastársa, élettársa halálakor a rá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy megváltozott munkaképességű vagy a jogszerző jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg gyermek eltartásáról gondoskodik, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.
Özvegyi nyugdíj jár akkor is, ha az előzőekben felsorolt feltételek valamelyike a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított 15 éven belül, a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tíz éven belül következik be.

A megállapított özvegyi nyugdíj postai úton vagy az igénylő által megjelölt bankhoz, az igénylő által jelzett számlaszámra kerülhet kifizetésre.

A nyugdíj várható összegének kiszámításáról az igazgatási szerv a folyó évre tud felvilágosítást adni, de bárki számára elérhető az online nyugdíjkalkulátor a Magyar Államkincstár oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában