Olvasói kérdés, szakértői válasz

2024.05.20. 13:00

Nyugdíjügyekről a veol.hu-n II. – Mi is az a szolgálati idő és miért fontos? Szakértői magyarázatok

A nyugellátások megállapításakor a szolgálati időt gyakran emlegetik, de kevesen tudják, mit is jelent pontosan, sok a félreértés e téren. Pedig kettős szerepe van a szolgálati időnek. Számít a nyugdíj mértékének megállapításakor, és megszerzésétől függhet, mikor mehetünk el nyugdíjba.

Rimányi Zita

Rendszeresen jelentetünk meg cikkeket, amelyekben az idősek figyelmét hívjuk fel a különböző csalásokra, ugyanis e szempontból kiemelten veszélyeztetettnek számít korosztályuk. Ezúttal pedig sorozatunkban a nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézésről írunk, olvasóink kérésére, kérdéseik alapján. A sorozat első részében főként arról volt szó, hogy az öregségi nyugdíj és a hozzátartozói nyugellátás egyaránt kérelemre állapítható meg, nyomtatványt kell kitölteni. A kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző évben, illetve a nők negyvenéves jogosítóidejének megszerzését megelőző évben érdemes érdeklődni a jogosultság időtartamáról, a folyósítás kezdetének lehetséges időpontjairól. 

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a szolgálati idő a nyugellátások megállapítása során kettős szerepet tölt be: egyrészt nyugdíjjogosultságot alapoz meg, másrészt meghatározza a nyugdíj mértékét. Aki biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban áll és járulékot fizet, szolgálati időt szerez. A szolgálati időt a főszabály szerint a társadalombiztosítási szerv nyilvántartása alapján kell figyelembe venni. Ha egy-egy jogviszony nem szerepel a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban, akkor a hiányzó időszakok elfogadásához okirati vagy egyéb hitelt érdemlő módon történő bizonyítás szükséges.

Például öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és rendelkezik legalább húsz év szolgálati idővel. Ezenfelül 2011. január 1-jétől öregségi teljes nyugdíjra életkortól függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

A nyugdíj várható összegének kiszámításáról az igazgatási szerv a folyó évre tud felvilágosítást adni, de bárki számára elérhető az online nyugdíjkalkulátor a Magyar Államkincstár oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában