EuroFAWC

2024.05.22. 11:00

Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on május középén Edinburgh-ban.

Kovács Erika

Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot nyújtson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

 

A kormánybiztos elmondta, mérföldkőnek tekinti azt, hogy Magyarország csatlakozott ehhez a Fórumhoz. „A jelen lévő 17 ország képviselői gratuláltak az eredményeinkhez, és külön elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország Kormánya támogatja a civil állatvédő szervezeteket, hiszen ez náluk nem jellemző” – emelte ki Ovádi Péter, aki azt is hozzátette, hogy felkérést kaptak, hogy Magyarországon rendezzék meg 2026-ban az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának éves konferenciáját. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a nemzetközi kapcsolatok rendkívül fontosak az újabb eredmények eléréséhez, hiszen számos kihívás, mint például a kutya- és macskaszaporítók elleni küzdelem, határokon átívelő megoldásokat és cselekvést kíván meg.

Hozzátette, a kétnapos ülés kiemelt témája volt a szaporítók elleni határozott fellépés, valamint a megnövekedett számú állatállomány. A jelenlévők arról számoltak be, hogy a Covid-19 járvány óta jelentősen megnőtt a kutyák száma valamennyi országban, így a kóbor állatok magas száma jelenti a legnagyobb problémák egyikét. A résztvevők egyetértettek abban, hogy csak az országok közötti sikeres együttműködéssel lehet megoldani a szaporítók okozta problémát, ezért közös munkát kezdenek meg ezen a területen.

„Az ülésen kezdeményeztük a sikeres Állatvédelmi Témahétre való tekintettel az Európai Állatvédelmi Témahét elindítását, mely nagy sikernek örvendett, számos résztvevő jelezte azonnali csatlakozását” – emelte ki Ovádi Péter. Az idei évben szeptember 30. és október 13. között tartandó Állatvédelmi Témahét már Európa több országában is elérhető lesz. A szervező kormánybiztosi titkárság célja, hogy a részt vevő oktatási intézmények nemzetközi partneri kapcsolatokat alakíthassanak ki az állatvédelem fejlődése érdekében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában