"Hegyen égő tűz"

2024.05.29. 10:00

Szimpózium egy 1944-ben megszakadt a filmforgatás kapcsán

Felelevenítik Szőts István filmrendező alakját, munkásságát a május 31-én kezdődő szimpóziumon, Szigligeten.

Szijártó János

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944-ben Szőts István Gárdonyi Géza Hegyen égő tűz című novellájából Tatay Sándor közreműködésével második játékfilmje megvalósításán dolgozott Szigligeten és környékén. A nyilas hatalomátvétel miatt októberben a felvételek félbeszakadtak, és 1945 után sem valósult meg a terv. A felvételek azóta is mementóként pihennek a Filmarchívumban.

Szőts István filmrendező
Szőts István filmrendező
Forrás: filmtett


Erről Bonta Zoltán, a Magyar Filmakadémia rendes tagja adott tájékoztatást, annak apropóján, hogy felelevenítik Szőts István alakját, munkáját a május 31-én kezdődő szimpóziumon, Szigligeten. A háromnapos programban Szőts István 1943-44-es évét, tevékenységét vizsgálják különböző előadók szempontjai alapján, filmek bemutatásával együtt. A rendezvény megnyitóját május 31-én, pénteken tartják, a rendezvény egészének helyet biztosító szigligeti Básti Lajos Közösségi Házban. Itt 17 órakor Bonta Zoltán köszöntője után nyitják meg Dulovits Jenő fotókiállítását, majd kapcsolódó filmrészletek bejátszásával, illetve Péterffy András filmrendező előadásával folytatódik a pénteki program. Szombaton filmeket vetítenek, vasárnap pedig összegzik a tapasztalatokat és ismertetik a jövő évi terveket. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott szimpóziumon Fejér Zoltán György, Lázár Kovács Ákos, Pintér Judit, Péterffy András, Szíjártó Imre és Tatay Ágota neve szerepel az előadók között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában