Veszprémi Honvédelmi Nap

2024.05.26. 15:30

Telt házzal, nagy sikerrel ment a VI. Veszprémi Honvédelmi Nap (képgaléria)

A Laczkó Dezső Múzeum és az lhsn.hu szervezésében szombaton kitűnő hangulatú honvédelmi napi rendezvényen vehettek részt az érdeklődők a múzeum Török Ignác utcai épületében.

Juhász-Léhi István

Ma jó hangulatban, békében képet kaphatunk arról, mivel harcoltak hőseink, katonáink, nagyszüleink, dédszüleink - hangzott el a rendezvényen

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

A látogatókat katonai hagyományőrző programokkal, veterán járművekkel, II. világháborús ágyú- és aknavető bemutatóval várták. 

Balogh Ákos, az lhsn.hu főszerkesztője, fotós, hagyományőrző elmondta: a magyar honvédelem napján, azaz Buda várának 1849. május 21-i visszafoglalása évfordulóján és a hősök napján a magyar nemzetért a világháborúk során hősi halált halt katonáinkra emlékezünk. 

– Különleges rendezvénnyel tisztelgünk azok előtt, akiknek azt köszönhetjük, hogy békében élhetünk. Különleges, hiszen katonák, fegyverek, harci eszközök vesznek minket körül. Csupa olyan eszköz, melyek manapság ismét nyugtalanító történések szereplői a nagyvilágban. Ugyanakkor ezek olyan eszközök, amelyeken keresztül ma jó hangulatban, békében képet kaphatunk arról, mivel harcoltak hőseink, katonáink, nagyszüleink, dédszüleink – hangsúlyozta a hagyományőrző.

Kiemelte, tisztelegjünk előttük azzal, hogy megismerjük ezeket a haditechnikákat, hadtörténelmünket, tanuljunk meg kellő tisztelettel állni egy fegyver mellett, és gondolkodjunk el azon, mekkora kincs a béke, mennyire fontos az, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát.
Balogh Ákos szerint a milliónyi videójáték a végtelen élet lehetőségével hamis képet alkothat arról, milyen a háború. Úgy vélte, egy-egy hagyományőrző, hadi kulturális rendezvény segíthet tisztább képet adni minderről.

– Beláthatjuk, hogy a békét ezekkel az eszközökkel vívták ki. Megfelelően képzett katonákra, modern haditechnikai eszközökre, hadgyakorlatokra van szükség, nem videójátékokra – hangsúlyozta a hagyományőrző. 
A Magyar Honvédség, a civil hagyományőrzők bemutatói ezt segítik megérteni, megtalálni a megfelelő egyensúlyt, és a szervezők abban bíznak, hogy mindezen hadtörténelmi, technikai tudás és ismeretek birtokában távozva a múzeumból jobban tudjuk majd megbecsülni a katonákat, katonáinkat, múltunkat, jelenünket és jövőnket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában