Közvilágítás-korszerűsítés

2024.05.22. 20:00

Több ezer LED-del szerelik fel Veszprémet (képgaléria)

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt döntött a veszprémi képviselő-testület arról, hogy a közvilágítás korszerűsítését megvalósítják. A jelenlegi lámpatestállomány jelentős része elavult, rossz energiahatékonyságú, és az üzemeltetése is egyre nagyobb gondot jelent. Ez most megváltozik.

Juhász-Léhi István

Mint az emlékezetes, a közelmúltban egy lakossági LED-csereprogramot indított az önkormányzat, amire több ezer veszprémi háztartás jelentkezett, ám a városvezetés szerint a városban is végre kell hajtani a cserét. Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) arról is beszélt egy keddi sajtótájékoztatón, hogy a város infrastruktúrájának megújítása folyamatos, amiben talán a leglátványosabb a buszpark teljes felfrissítése volt. De volt és van egy nagyon intenzív útmegújítási programja is az általa vezetett önkormányzatnak.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– Fontos láncszem a közvilágítás is, amely ugyancsak alapinfrastruktúrája a városnak. Ehhez is hozzá kellett nyúlni, hiszen egyrészt nagyon rossz állapotban volt, másrészt nagyon nagy költséget jelentett az önkormányzatnak – hívta fel a figyelmet. Kiderült, a közbeszerzési eljárás lezárása után a szerződést idén januárban írták alá, majd felgyorsultak az események, és megtörtént a közvilágítási hálózat teljes felmérése. – Gyakorlatilag a város összes lámpatestét – legyen ez belvárosi vagy kertvárosi – ki fogják cserélni a szakemberek, ami hétezer lámpatestet jelent. Ennyit fogunk energiatakarékosra cserélni az elkövetkező hónapokban – emelte ki Porga Gyula, akinek reményei szerint a teljes csere 60 százalékos megtakarítást jelent a városi költségvetésnek. – A megtakarítás mellett fontos az is, hogy a közvilágítás minősége is javul, hiszen sok panasz érkezett annak kapcsán, hogy fontos kereszteződéseknél, illetve a zebráknál nem az igazi a világítás. A beavatkozással nemcsak olcsóbb lesz az üzemeltetés, hanem javul a közvilágítás minősége is – hangsúlyozta a városvezető.

A kivitelező képviseletében Gazdag Barna, a Gátiba ügyvezetője kifejtette, a 60 százalékos megtakarítás annyit jelent, hogy egy településnek az éves villamosenergia-fogyasztása térül meg. – Ez körülbelül 500 ház világításával egyezik meg – fogalmazott a szakember, aki szintén kiemelte a város kritikus területeit, a gyalogátkelőhelyeket és a kereszteződéseket. A lámpatestekről elhangzott: öttípusú lámpatestet alkalmaznak Veszprémben, melyeket a kiemelt utak, az úgynevezett konfliktusterületek, a lakótelepek, a műemléki környezet, a vár és a közvetlen környezete, illetve a különböző tereknek a megvilágítására alkalmaznak.

A lámpákkal úgynevezett dimmelést is tudnak végrehajtani, vagyis este 11 óra és hajnali 4 óra között a fényerőből vissza lehet venni valamelyest, amit az emberi szem nem vesz észre, viszont az energiamegtakarításhoz komoly értékkel járul hozzá. A beruházás költsége 2,5 milliárd forint. A városvezetés és a kivitelező a munkálatok idejére kéri a lakosság türelmét, hiszen a darus autók a forgalomban okozhatnak némi fennakadást. A város közvilágításának teljes megújítása nyár végére fejeződhet be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában