Fél évszázados jubileum

2024.05.25. 07:00

Tündérkezek: alkotó nyugdíjasok kiállítása (képgaléria)

Ünneplős időszakot élünk: például a napokban lett 50 éves a Botev iskola, és itt a következő fél évszázados jubileum: ötvenéves lett a veszprémi Laczkó Dezső Nyugdíjas Pedagógus Klub. Tárlattal ünnepeltek az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Őrsi Ágnes

A megható összejövetelen részt vett Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, természetesen a házigazda, Neveda Amália intézményigazgató, korábbi és jelenlegi iskolavezetők, pedagógusok.

Porga Gyula köszöntőjében arról beszélt, milyen nagy dolog összetartani egy-egy közösséget, pláne a sokra hivatott pedagógusokat. Akkor sikerül, ha van feladat. Áldozat is, mert a legdrágábbat, az idejüket adják óvónőink, tanítóink, tanáraink egy nagyobb közösségnek, de magának a városnak is. Ez az, amit meg kell köszönni: aktív koruk teljesítményét, no meg a nyugdíjas időszakét. A Tündérkezek című kiállításon látható, mennyi értéket hoztak, hoznak létre második alkotó korszakukban. Végül mosolyogva azt kívánta, sikerüljön együtt ünnepelni a Laczkó Dezső Nyugdíjas Pedagógus Klub századik születésnapját is!

Ovádi Péter, ahogy mondta, ő maga ötven éve még tervben sem volt, amikor a közösség megalakult, most pedig elismeréssel figyeli, mennyi mindent tettek e közösség tagjai egymásért, a településért, amely véleménye szerint az ország legszebb városa. Éppen ezért érezzük itt ennyire jól magunkat. Köszönet ezért a pedagógusoknak is, akik mindig itt voltak, formálták a gyerekeket, a várost, akik megvalósították, amire mi csak gondolni tudtunk.

A köszöntők után következett a Tündérkezek kiállítás megnyitója Herth Viktória művészettörténésztől, a Művészetek Háza igazgatóhelyettesétől. – Amikor az ember ideges, fáradt, megbántott, szomorú, el tud menekülni egy másik világba, az alkotás világába – kezdte mondandóját. Az elmúlt időszakban a pandémia, a háború, a minapi merénylet is adott ehhez indítékot a mindennapok történései mellett. A kiállításon ezzel szemben megtestesülni látjuk a szabadságot; alkotni az alkotás öröméért. Ezért lehet a szabadság időszaka, a nyugdíjas alkotókor – hangsúlyozta Herth Viktória. 

A vitrinekben gyönyörű kiadványokat, kézműves alkotásokat láthatunk. Sokféle és sokszínű az élmény: minden mű mesterségbeli tudást képvisel, hatalmas szeretetet, ami az alkotót alkotásához fűzi, s ami a nézőre is rásugárzik. Külön vitrin emlékeztet Borsi Lőrincre, a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klub alapítójára, a Milló Ildikó által szerkesztett alkalmi katalógus a kiállítókkal segít megismerkedni. 

A jubileumi kiállítás megnyitóján zongorán közreműködött Gedőczi Ildikó, Iványiné Kovács Erzsébet és Benyovszky Pál Márton verset mondott. 

A Tündérkezek az Agóra Veszprém Kulturális Központ nyitva tartási idejében látogatható június 6-ig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában