Laptopok a diákságnak

2024.05.21. 20:00

Új, érintőképernyős számítógépek érkeztek a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskolába

A Klebelsberg Központ által megvalósított Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára című projekt keretében tovább folytatódik a tanulói notebookok kiosztása. Az 5., 6. és 9. évfolyamokon tanulók személyes használatú notebookokat kapnak, ezzel javítva az eszközellátottságot és az azokhoz való egyenlő hozzáférést. Kedden a Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskolában került sor ünnepélyes eszközátadásra.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Szauer István tankerületi igazgató a keddi tájékoztatón elmondta, a gépek már megérkeztek az iskolába, így Veszprémben is folytatódik az a program Magyarországon, amely az esélyteremtés és esélyegyenlőség megteremtése jegyében  az intézmények és a tanulók információ- és kommunikációtechnológiai eszközökkel való ellátását szolgálja. 

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mint a szavaiból kiderült, újra volt lehetőség pályázni, a Kréta-rendszeren belül regisztrálhattak a szülők, ahogy tavaly év végén. A mostani, tavaszi körben 193 ezer táblagép kerül ki a tanulókhoz, illetve az iskolák tulajdonába. Ezenbelül a veszprémi tankerülethez 3257 gép érkezett a múlt hét végén. Ebből általános iskoláik 1068-at kaptak, míg középiskoláik és a hozzájuk tartozó középiskolák 590 géppel gazdagodtak.

A Rózsa úti iskola esetében ez 123 gépet jelent. A notebookokból egyébként az ötödik, hatodik és a kilencedik évfolyamosoknak jutott, míg a téli időszakban a tizedik és a hetedik évfolyam kapta meg a gépeit.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) emlékeztetett, a kormányzat évről évre igyekszik megbecsülni a pedagógusok munkáját, és a szülőknek is megpróbálnak minden segítséget megadni, hiszen a tankönyek ingyenesen elérhetőek, és a digitális eszközök biztosítása sem ró semmilyen terhet a családokra. Hozzátette, évről évre az összes évfolyamnak biztosítják a hasonló eszközöket. 

Sándor László, a Rózsa Úti Általános Iskola igazgatója kijelentette, szerencsére a digitális munkarend elrendelésére az idei tanévben már nem került sor, ettől függetlenül a digitális eszközöknek az oktatásban való jelenléte egyre erőteljesebb. A gyerekek sem csak játékra, filmnézésre, zenehallgatásra, böngészésre használják a számítógépet, hanem az oktatáshoz kapcsolódó programokat is futtatnak az eszközökön, amelyek nagy segítséget jelentenek a családok számára, hiszen a több mint negyedmillió forintba kerülő gépeket sokan nem engedhetik meg maguknak.

A most érkezett 123 számítógép mellett ősszel a hetedik évfolyamon 51 számítógépet vettek át a gyerekek. Az említett eszközök egyébként korszerű, érintőképernyős notebookok, amelyekhez hordtáska is jutott. A gépeket a gyerekek hazavihetik, de ballagáskor le kell adniuk.

A projekt a tervek szerint ősszel folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában