Nagymacska-bemutató komplexum a Veszprémi Állatkertben

2024.05.30. 18:17

Új otthonra leltek a tigrisek, a hópárducok és a hiúzok is (galéria)

A Veszprémi Állatkert életében újabb történelmi nap jött el csütörtökön, ugyanis ünnepélyes körülmények között átadták a várva várt nagymacska-bemutató komplexumot.

Juhász-Léhi István

Ünnepélyes körülmények között adták át a várva várt nagymacska-bemutató komplexumot

Fotó: Fülöp Ildikó

A projekt keretében mintegy három hektáron fejlesztették az állatkertet: rámpaszerkezetek, terasz, csigalépcső, kitekintők és a kifutókat lefedő impozáns hálószerkezet is került a területre, amivel új otthonra leltek a tigrisek, a hiúzok és a hópárducok is. A beruházás a Modern Városok Program keretén belül, közel ötmilliárd forintba került.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter kijelentette, az állatkert beruházásai több mint egy évtizede óriási jelentőségűek a város és a térség gazdasági élete szempontjából is. Több okból is: egyrészt munkahelyeket teremtenek, másrészt pedig az élhetőség tekintetében. Veszprém jól teljesít ebből a szempontból is, köszönhetően a városvezetésnek. 

– Az állatkert mára a város egyik oszlopa. Olyan pillére, amely az idegenforgalmi statisztikákban és a gazdasági mutatókban is rengeteget ad hozzá Veszprém profiljához. Ebből adódóan egy olyan látványosság bontakozik ki, amely nemcsak szép, de hasznos is – fogalmazott. – Ez a legtöbb, amit kérhetünk egy befektetéstől.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztost elmondta, a Modern Városok Programban olyan célokat fogalmaztak meg, melyek nemcsak a városnak, hanem a térségnek, de az egész országnak fontos. 

– Nagyon jól döntött Porga Gyula polgármester akkor, amikor az állatkertre is gondolt ebben a fejlesztési csomagban, hiszen nagyon népszerű a veszprémi vadaspark – hangsúlyozta, és megjegyezte, évi több mint 400 ezer látogatóval büszkélkedhet a létesítmény.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere ünnepi beszédében kifejtette, a Veszprémi Állatkert olyan hely, ahol szinte minden évben van apropó arra, hogy megünnepeljünk egy szép beruházást, fejlesztést. 

– A tudatos és folyamatos építkezés az, ami jellemzi az állatkertet – mutatott rá a városvezető. 

Felelevenítette, az intézmény évről évre bővül, és tudja, hová szeretne eljutni. Most egy újabb, régóta várt célt tudhat magáénak az állatkert a nagymacskakifutó megvalósításával. A tudatos építkezés mellett felhívta a jelenlévők figyelmét a kivitelezésben megjelenő minőségre is.

– Az állatkert is hozzájárul ahhoz, hogy Veszprém még élhetőbb legyen, és életminőségben az európai elithez közelítsünk – mondta Porga Gyula.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában