Fejlesztések

2024.05.25. 10:00

Utak, közterületek újulnak meg pályázati forrásból Sümegen

Számos pályázatot nyújtott be a sümegi önkormányzat az elmúlt időszakban, ezek a város fejlődését szolgálják és az itt élők mindennapjait teszik könnyebbé.

Szijártó János

Erről Végh László számolt be minapi tájékoztatójában. A polgármester elsőként említette a Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde kültéri fejlesztését, amelyre pályázati úton 130 millió 918 ezer forintot nyert a város. A projekt célja az intézmény parkolójának felújítása, de ezzel együtt a Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde udvari eszközparkjának fejlesztésére, valamint informatikai eszközbeszerzésre is lehetőség nyílik. Az intézmény épülete előtt lévő murvás parkolóállások szilárd burkolatú felületté történő átépítése a cél, ahol a tervek szerint harminchárom parkolóhelyet alakítanak ki. Az engedélyes tervek elkészültek, van műszaki ellenőr és közbeszerzési szakértő.

Az illegális hulladéklerakó felszámolása már megkezdődött egy megnyert 300 millió forintos pályázatnak köszönhetően
Az illegális hulladéklerakó felszámolása már megkezdődött egy megnyert 300 millió forintos pályázatnak köszönhetően
Forrás: önkormányzat

Fontos kérdés Sümegen az illegális hulladéklerakó felszámolása, amelyre pályázatot nyújtottak be. A projekt az illegális hulladéklerakó mellett egyéb komplex fejlesztéseket is tartalmaz, amelyekre közel 300 millió forintot nyert a város. Mint megtudtuk, a rekultivációs terv alapján a jogellenesen elhelyezett hulladék elszállítása, ártalmatlanítása, a terület helyreállítása, tájba illesztése valósul meg az érintett 6258. helyrajzi számú önkormányzati ingatlanon. 

– A József Attila utcai közterületen zöldfelület kialakítását tervezzük fatelepítéssel, gyepesítéssel, illetve utcabútorok kihelyezésével. A települési zöldhulladék feldolgozását szolgáló ágdaráló beszerzésével a települési zöldhulladék feldolgozása és újrahasznosítása is megvalósul. A forgalomcsillapítás során fekvőrendőröket helyezünk el a város két forgalmas pontján. A projekt során okos fejlesztés is megvalósul az önkormányzati közigazgatási ügyintézéshez való egyenlő hozzáférés és az információáramlás kiszélesítése érdekében – mondta Végh László. Hozzátette, a közbeszerzés sikeresen lezárult, a hulladékrekultiváció kivitelezése javában folyik, ahogy a közpark tereprendezése és a faültetés is lezajlott. Az okospont kialakítására pedig már szerződést kötöttek egy céggel, a fekvőrendőrök és az ágdaráló beszerzése is megtörtént.

Jelentős forráshoz jutott az önkormányzat Közlekedési feltételek javítása és az inkubátorház napelemmel történő ellátása a Sümegi Ipari Parkban címmel a benyújtott pályázata. A projekt több mint 489 millió forintos támogatásban részesült, és az Eitner utca terheléstől meggyengült burkolatának felújítását, az úttal párhuzamos nyomvonalon pedig gyalogosjárda kiépítését tartalmazza a hozzá kapcsolódó közvilágítás kialakításával. A fejlesztés az Eitner utca jelenleg burkolatlan szakaszának szilárd burkolattal való ellátását és az inkubátorház energiaigényét kiszolgáló napelemes rendszer telepítését is magában foglalja.

Kiemelt feladat Sümegen a belterületi csapadékvíz-elvezetés rendezése az északkeleti városrészben, amelyre pályázaton 480 millió forintot nyertek; csakúgy, mint a belterületi utak fejlesztése, korszerűsítése, amelynél 446 millió forint összegű támogatásra pályázott az önkormányzat. A projekt célja az északkeleti városrészen található Báróházi, Vincellér, Vadrózsa és a Panoráma domb leromlott burkolatú és burkolatlan utcáinak szilárd burkolattal történő ellátása. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában