Pápai biztos egy éve az apátság élén

2024.05.26. 15:00

Vatikáni vizsgálat a cisztercieknél – Válaszolt levelünkre a generális apát

Egy éve tart a vatikáni vizsgálat a Zirci Ciszterci Apátságnál, tavaly májusban neveztek ki pápai biztost az élére. Mauro-Giuseppe Lepori ciszterci generális apátot levélben kerestük meg, hogy megkérdezzük az eljárás állásáról.

Rimányi Zita

Egy éve, pontosan tavaly május 20-án jelentette be a Zirci Ciszterci Apátság, hogy pápai biztost neveztek ki élére. Vatikáni vizsgálat kezdődött az apátságban, intézményeiben. Az apátot Dallasba helyezték át. Az egyéves évforduló apropóján nemrégiben írtunk cikket és azóta reagált megkeresésünkre a kijelölt pápai biztos, Mauro-Giuseppe Lepori ciszterci generális apát, aki segítőivel gyakorolja egy esztendeje mindazokat a jogokat és viselik mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket az egyetemes jog és a saját jog a zirci apátnak és tanácsának tulajdonít mind a szerzetesközösség, mind az intézmények felé.

Zirc jellegzetes épülete a ciszterci apátsághoz tartozó bazilika
Zirc jellegzetes épülete a ciszterci apátsághoz tartozó bazilika
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A generális apáttól azt kértük, adjon tájékoztatást a Szentszék által elrendelt vizsgálat állásáról, írja meg, meddig tarthat az. Azt is megkérdeztük, Dallasban marad-e a Zirci Ciszterci Apátság apátja, Bérczi L. Bernát, aki a címét továbbra is viselheti, csak átmenetileg nem ő intézkedik.

A ciszterci monostor központi épülete Zircen
A ciszterci monostor központi épülete Zircen
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Mauro-Giuseppe Lepori ciszterci generális apát levélben küldött válaszában megköszönte érdeklődésünket. Azt írta, hogy a vizsgálat és az ahhoz kapcsolódó eljárás még folyamatban van és ezekre vonatkozóan titoktartásra kötelezett, személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt is. Türelmet kért mindaddig, amíg nem tud végleges tájékoztatást adni. Azaz várhatóan csak az eljárás végén hoznak nyilvánosságra információkat a vizsgálat eredményéről, az annak hatására esetlegesen hozott intézkedésekről. Egyházi szakértőink szerint pedig az eljárás ilyen esetekben még egy ideig eltarthat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában