Közlekedés

2024.05.29. 08:00

Vonattal jövő héttől nem lehet a Bakonyba utazni

A Győr–Veszprém (11-es) vasútvonalon pályafelújítás miatt őszig változik a közlekedési rend. Május 27-től október 6-ig lesz pályafelújítás a Zirc és Veszprém közötti szakaszon, ahol pótlóbuszok közlekednek. Aztán augusztus 26-tól 30-ig a teljes vonalon, Győr és Veszprém között kell buszokkal utazni. A buszok menetrendje a vonatokétól néhány perccel eltér, de az alapmenetrend szerinti csatlakozások Veszprémben biztosítottak az InterCity-vonatokhoz.

Benkő Péter

A pótlóbuszok Veszprémben és Zircen a vasútállomáson, Eplényben az Újtelep megállóhelyen állnak meg, rajtuk a kerékpárszállítás nem biztosított. A vasúttársaság a pótlóbuszok férőhely-kapacitását az utazási igényekhez igazította, figyelembe véve a várható turisztikai forgalmat.

Azon dolgoznak, hogy végre visszatérhessenek ezek a vonatok a Bakonyba Fotó: Benkő Péter

A pályafelújítás oka az, hogy kicserélik a Gyökeres-árok és a Répás-árok felett átívelő, egyenként 21 méter támaszközű, 128 éves, felső pályás, acélszerkezetű völgyhidat. A hidak nyolcvanöt éve nagyobb, illetve két éve kisebb felújításon estek át, azonban cseréjük mára halaszthatatlanná vált. Az új hidak az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével készülnek, a régi hidakkal pontosan megegyezők lesznek. A hídcserék mellett megújulnak a hídfők, és közel háromszáz méteren a pályát is teljesen felújítják, a talpfák egy részét betonaljra cserélik, majd két és fél kilométeren vágányszabályozást végeznek.

A munkák eredményeként javulhat a megbízhatóság, pontosabbak lesznek a vonatok, hiszen várhatóan négyszáz méteren megszűnik a sebességkorlátozás. A vágányzár alatt gyérítik a növényzetet, kivágják a vasúti közlekedésre veszélyes fákat, és elvégzik több átjáró karbantartását, felújítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában